Vapnet mot tjuvjägarna: Radioaktiva horn

TT TT-AFP

Publicerad 2024-06-26 20.08

En noshörning nära sydafrikanska Klerksdorp 2017. Djuret har fått sitt horn nedslipat i hopp om att det ska minska tjuvjägares intresse.

Sydafrikanska noshörningar har fått radioaktiva material injicerade i sina horn.

Förhoppningen är att den unika metoden ska stoppa den utbredda tjuvjakten på de utrotningshotade djuren, som jagas och dödas i allt snabbare takt.

Flera noshörningar i nordöstra Sydafrika vandrar numera runt med små chip med radioaktiva nuklider i sina horn.

Den banbrytande åtgärden innebär att de hårt jagade hornen i praktiken blir värdelösa, då radioaktiviteten gör dem giftiga att konsumera. Noshörningshorn är hett eftertraktade i främst Asien, där de används i traditionell medicin för sina påstått terapeutiska egenskaper.

Det radioaktiva materialet uppges även göra det svårare att smuggla och handla med avskurna horn, enligt forskarna bakom projektet. Dosen sägs vara så låg att den inte skadar djuren – men däremot tillräckligt hög för att slå larm hos de radioaktiva detektorer som används vid gränskontroller världen över.

– Det här är den bästa idén jag någonsin hört, säger Arrie Van Deventer, som driver en anläggning för övergivna noshörningskalvar, till AFP.

I fjol dödades nästan 500 noshörningar i Sydafrika, enligt landets miljödepartement. Trots åratal av insatser för att tackla tjuvjakten och smugglingen innebar 2023 års siffra en ökning med elva procent från föregående år.

På svarta marknaden kan noshörningshorn säljas för kilopriser i klass med guld och kokain.