Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Nytt grepp mot barnfetma: Färdig matkasse

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 11.18

Barnläkaren Lovisa Sjögren vill slå ett slag för "mor": mat ordinerad på recept. Sedan länge finns ju "far": fysisk aktivitet på recept. Arkivbild.

En färdigpackad, billig matkasse och en bunt hälsosamma recept varje vecka – kan det bli en ny metod för att bekämpa fetmaepidemin bland svenska barn?

Svaret är ett försiktigt ja, efter ett tremånaders försök i Halland.

– Vi upplever att barn efter fem gånger hos dietist är ganska trötta på att höra om tallriksmodellen och vatten som måltidsdryck, säger Lovisa Sjögren, disputerad barnläkare, som varit en av de drivande bakom studien.

Fysisk aktivitet på recept (far) är etablerat sedan länge. Nu vill hon slå ett slag för ”mor” – mat ordinerad på recept.

Orsakerna till övervikt och fetma hos barn är många och därför behövs också många olika behandlingsmetoder. Subventionerade matkassar med hälsosamma recept kan vara en, är hon övertygad om.

– För mig är det viktigaste att det är en ny metod, att föra kostbehandlingen till hemmet. Det är det som är det stor och att det tolererades väl av familjerna.

Positiva hälsoeffekter

I undersökningen ingick totalt 89 barn i åldern 5–15 år. De lottades till antingen sedvanlig rådgivning om levnadsvanor eller rådgivning plus subventionerade matkassar med recept.

Det Lovisa Sjögren tar fasta på är att en större andel i matkassegruppen minskade sitt BMI så mycket att det kan ge positiva effekter på hälsan än i den andra gruppen, som bara fick rådgivning.

Men ett år senare var skillnaden mellan de båda grupperna utraderad. Skulle metoden börja användas brett så räcker inte en tremånadersperiod med matkassar, konstaterar hon.

– Det är så med alla olika behandlingar utom viktkirurgi att när interventionen är slut så går man upp igen, säger Lovisa Sjögren.

”Jätteljus framtid”

Socialstyrelsen bedömer att närmare 80 000 barn i förskole- och skolåldern har obesitas (fetma).

– Jag tänker inte att alla 80 000 svenska barn ska ha matkassar, inte heller att alla 80 000 ska opereras eller ha läkemedel. Vi måste våga individanpassa, säger Lovisa Sjögren.

I grunden är hon optimist, eftersom kunskapen om orsakerna till övervikt och fetma hos barn snabbt växer. Därmed finns allt bättre förutsättningar för en individanpassad behandling, som sätts in tidigt.

– Jag tror att vi står inför en jätteljus framtid för de barn som har svårt med hunger-mättnadsreglering.