Ryssland vill höja skatten för rika

TT-AP

Publicerad 2024-07-10 11.52

Inkomstskatten för rika kan höjas i Ryssland, för att fylla på regeringskassan under kriget i Ukraina. Bild från 8 juli.

Ryssland vill höja inkomstskatten för rika invånare i landet, som ett sätt att hjälpa regeringen att fylla regeringskassan under kriget i Ukraina.

Lagförslaget, som godkändes i den slutliga tredje behandlingen av duman, måste godkännas av överhuset och undertecknas av president Vladimir Putin för att bli lag.

Förslaget skulle innebära 13 procents skatt för inkomster upp till 2,4 miljoner rubel, motsvarande nästan 290 000 kronor, per år. För inkomster över detta belopp skulle en stadigt högre skattesats gälla, maximalt på 22 procent för inkomster över 50 miljoner rubel.

Putin sa att inkomstskatten inte skulle påverka mer än tre procent av ryska skattebetalare. Samtidigt föreslår lagförslaget att företag ska betala mer i inkomstskatt från dagens 20 procent till 25 procent.

Enligt förslaget räknar med man att få in mer än 2,6 biljoner rubler extra till statskassan 2025.

En platt skatt på 13 procent infördes efter Putins första val år 2000, som ett försök att bekämpa skatteflykt och för att öka statens intäkter. År 2021 ändrade Ryssland systemet så att personer som tjänade mer än fem miljoner rubel per år skulle betala 15 procent på beloppet över summan.