Förslag ska hindra kriminella att hota vittnen

Joakim Magnå/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-06-28 11.37

Förundersökningsprotokoll i brottmål bör vara hemliga längre än i dag. Det föreslår regeringens utredare vid sidan av bland annat anonyma vittnen.

– Det ska minska möjligheterna för kriminella att utöva påtryckning på vittnen och målsägare, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

I stället för att förundersökningsprotokollet blir offentligt i samband med åtal föreslår utredaren Fredrik Wersäll att det ska råda sekretess fram till och med dom eller slutligt beslut.

Förslaget läggs i samband med att han lämnar in sitt slutbetänkande i utredningen om införandet av anonyma vittnen i brottmål.

Tunga skäl

Sekretessen ska gälla om det inte står klart att uppgifterna kan lämnas ut utan att skada enskilda eller rättsprocessen.

– När förundersökningsprotokollet, inte minst i lite större mål, blir offentligt blir det väldigt mycket intresse för protokollet inte bara från medias sida, säger Wersäll.

– Det kan leda till nästan en parallell process. Förslaget får en viss påverkan på allmänhetens och massmedias insyn, men vi tycker att det ligger tunga skäl i andra vågskålen.

Gunnar Strömmer konstaterar att det är en balansgång mellan minskad insyn och att ”skydda rättsprocessen” när förslaget nu går på remiss.

– Det är en svår avvägning och målkonflikten är reell, säger han.

Kritiserat förslag

Utredningen har sedan tidigare föreslagit att ett system med anonyma vittnen ska införas.

Det har fått skarp kritik från Domstolsverket och Justitieombudsmannen som varnat för att förtroendet för rättsväsendet kan skadas.

I maj underkändes förslaget även av Lagrådet, som anser att mervärdet med anonyma vittnen ”framstår som mycket begränsat”.

Hur regeringens förslag eventuellt kan anpassas utifrån kritiken vill Strömmer inte gå in på än.

– Vi kommer att redovisa arbetet när vi är klara med analysen. Men om man ser på Lagrådets yttrande har de ju gått igenom det i detalj och kommit med en lång rad förslag, säger han.

– Sedan vill jag ändå säga att vi lämnade över ett förslag som vi har bedömt är väl avvägt.

Mycket här innebär minskad insyn och en glidning mot mer slutna processer, är det nödvändigt?

– Brottsligheten är grövre, den är systemhotande och äventyrar väldigt grundläggande värden i vår demokratiska rättsstat. Därför är det motiverat att titta på detta. Med det sagt är det viktigt att avväganden gör väldigt noggrant – och det är inte självklart att varje enskilt förslag ska realiseras.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln