Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

De saknade utanför Sicilien befaras döda

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-20 10.33

Sökinsatsen efter de personer som saknas efter att en lyxseglare kapsejsat utanför Sicilien pågick hela tisdagen.

De som ännu saknas efter att en lyxbåt kapsejsat utanför Sicilien befaras ha dött, enligt kustbevakningen.

– Man ska aldrig säga aldrig, men det är rimligt att tro att de saknade troligen kommer att hittas inne i båten, säger talespersonen Vincenzo Zagarola.

Sökandet efter de sex personer som inte hittats i vattnet runt den kapsejsade lyxbåten utanför nordvästra Sicilien pågår ännu under tidig tisdagskväll.

Men för varje timme minskar hoppet om att någon av dem ska ha överlevt. En kropp har under eftermiddagen hittats i närheten av båten, enligt BBC ska det röra sig om den kock som arbetade på båten.

Trångt utrymme

Sökandet koncentreras annars till utrymmen inne i båten, men arbetet försvåras av båtens position på knappt 50 meters djup och av att bråte blockerar hytterna, enligt Bloomberg.

Brandmän som specialtränats på att arbeta i trånga utrymmen har satts in i räddningsarbetet, men dykarna kan bara arbeta i tidsintervall om tolv minuter.

Enligt ett pressmeddelande från den italienska kustbevakningen ”överväger dykarna hur man ska kunna ta sig in i vraket på ett säkert sätt”.

– Sökandet kommer att fortsätta så länge det behövs. Hela skrovet kommer att gås igenom, meter för meter, säger Vincenzo Zagarola enligt Bloomberg.

Ytterligare en komplikation är ett åskoväder som befaras nå olycksplatsen under sen tisdag.

Känd entreprenör

Olyckan har fått stor uppmärksamhet då den vid tillfället hade chartrats av en känd techentreprenör och miljardär, Mike Lynch. Han är en av de saknade, liksom hans 18-åriga dotter.

Enligt brittiska medier saknas också styrelseordföranden för investmentbanken Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer.

Segelbåten, en över 50 meter lång lyxyacht, låg på ankare runt 700 meter från en hamn när plötsliga stormvindar träffade den, under tidig måndagsmorgon.

15 personer, däribland ett ettårigt barn, kunde räddas från yachten. Två personer har hittats döda.