Prisbelönta journalistens skarpa kritik mot DN: ”Kontrollerar mig”
Peter Wolodarski: Har verkligen uppskattat henne
Uppdaterad 2021-05-20 | Publicerad 2021-05-19
I februari slutade medicinreportern Amina Manzoor på Dagens Nyheter.
I en nyutgiven bok skriver hon att bland annat påtryckningar från chefer kring sociala medier låg bakom beslutet.
– Så här i efterhand inser jag att utrymmet för att ha en annan åsikt än chefredaktören är extremt begränsat, skriver Amina Manzoor.
Ett utdrag från boken ”Pandemier! Från spanska sjukan till covid-19” av den prisbelönta medicinreportern Amina Manzoor publiceras i dag på Aftonbladet Kultur.
Där beskriver hon vad som låg bakom beslutet att säga upp sig från sin tjänst på Dagens Nyheter tidigare i år – och riktar skarp kritik mot flera höga chefer, däribland DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som enligt henne har haft en tydlig linje och kritiserat den svenska coronastrategin många gånger.
Amina Manzoor beskriver bland annat hur hon begränsades och förbjöds att delta i radioprogram samt tvingades ta bort en gilla-markering från en tweet som kunde anses vara kritisk mot en ledarskribent på DN.
”Jag har accepterat allt detta, kanske för att jag inte riktigt förstått hur sjukt det var. Alla dessa begränsningar kom inte samtidigt. Men när de vill hålla mig ansvarig för vad min man har gjort och indirekt vill begränsa vad han kan skriva i sociala medier så förstår jag hur långt det har gått, hur hårt tidningen kontrollerar mig. Så här i efterhand inser jag att utrymmet för att ha en annan åsikt än chefredaktören är extremt begränsat, något som också märks på journalistiken”, skriver Manzoor och tillägger att chefredaktören inte uttalat något stöd för henne.
”Har uttryckt uppskattning”
Men enligt Peter Wolodarski har både han och tidningen visat uppskattning på olika sätt.
– Bland annat genom att nominera henne till Stora journalistpriset och lyft fram henne både internt och externt. Det framstår som att hon har varit motarbetad men så har det inte varit, säger han till Aftonbladet.
– Jag vet inte varför hon slutade. Jag talade själv med Amina innan hon slutade och försökte övertala henne att stanna, något som jag vet att även andra chefer gjorde. Mycket av det som står i hennes text kom inte riktigt fram när vi pratade, men hon får själv svara för sina bevekelsegrunder. Vi har verkligen uppskattat henne och visat det.
Men Amina skriver att du fortfarande inte har uttalat något stöd för henne?
– Det gjorde jag när hon gick ut offentligt med att hon skulle sluta. Då uttryckte jag min uppskattning för henne på Twitter.
Men du talar om uppskattning, och Amina om stöd – hur ser du på det?
– Om man säger att någon är bra och gör bra journalistik och synliggör den personen, jag ser ingen målkonflikt i det.
Maken påstod sig ha insyn
Samtidigt menar han att beskrivningen av mötet, där Amina Manzoors mans twittrande diskuterades, behöver kompletteras.
– Självklart ska man kunna kritisera chefredaktören, men det som föranledde det mötet var att vi hade fått reaktioner från andra medarbetare som hade blivit illa till mods av saker som hennes man hade skrivit. Bland annat att han hade en del insyn i Dagens Nyheters verksamhet via sin fru.
– Det var ett arbetsmiljöproblem som vi som arbetsgivare var tvungna att ta upp och prata om. Det var en jobbigt situation, både för henne och för andra, men som vi var tvungna att beröra.
Samtidigt säger han att problemet med hot och hat mot journalister, framför allt under pandemin, är något som DN kan bli bättre på.
– Det är verkligen ett problem, hur det har pepprats mot journalister det senaste året. Om vi ska vara självkritiska så finns det mer att göra och lära. Att vi kan vara mer stöttande och uppsökande, men det har varit svårt under pandemin och med distansarbete, men det ställer samtidigt extra krav.
Vägde ord på guldvåg
Amina Manzoor skriver att hon känt sig begränsad under pandemiåret och vägt sina ord på guldvåg av rädsla för att det kan ses som kritik mot din linje?
– Det har inte funnits någon begränsning utan vi har i stället försökt uppmuntra henne och visat vår uppskattning. Jag har inte på något sätt varit inblandad i hennes texter och nyhetsreportrar ska inte förhålla sig till vad som publiceras på åsiktsplats. DN ska vara ett brett torg för många olika åsikter.
Men hon skriver att utrymmet för att ha en annan åsikt än din är extremt begränsad och att det märks på journalistiken, samt att ni tappat läsare då tidningen driver en kampanj mot Folkhälsomyndigheten.
– Det har funnits och finns fortfarande en diskussion internt om Folkhälsomyndigheten. Det finns de som tycker att vi har varit för kritiska mot dem och de som tycker att vi har varit för mjuka och flata. Det speglar samhällsdiskussionen i stort tycker jag, hur man balanserar mellan ansvarsutkrävande och förmedlande.
Redaktionschefen: ”Inte reporterns roll”
Caspar Opitz, dåvarande redaktionschef på DN men som numera arbetar som Allmänhetens Medieombudsman, får också hård kritik i Amina Manzoors text.
Enligt honom hade det varit oansvarigt att inte agera efter makens twittrande. Även fackklubben ska ha bett honom att hantera situationen, enligt Opitz.
– Det är jättesvårt med en respektive som inte jobbar där, det är arbetsrättsligt knepigt. Så då bad jag vår HR-avdelning på DN om hjälp. Vi hade samtal där jag berättade att arbetskamrater var ledsna, att vi ska respektera varandra på jobbet och försöka hålla en god ton. Det här var heller inte första gången, han har twittrat ganska aggressivt mot DN många gånger. Och det får man göra, men när kollegor blir drabbade måste man in och agera.
Den ”like” som Amina ska ha ombetts att ta bort från ett Twitterinlägg var enligt Caspar Opitz ett inlägg som benämnde en DN-medarbetare som ”idiot”.
”Inte ge sig in i skyttegravskrig”
Amina Manzoor skriver också att redaktionschefen Caspar Opitz förbjudit henne att delta i SR:s ”Medierna”, och att diskutera mediernas roll i SR:s ”P1-morgon”.
– Coronaläget var ju väldigt infekterat, i Sverige generellt och även på DN. Jag ville att våra reportrar skulle jobba faktabaserat, göra det som Amina är bäst på i Sverige – att skriva evidensbaserat om corona. Inte ge sig in i något skyttegravskrig. Därför avrådde jag henne och andra medarbetare att vara med i vissa program där man försökte skapa debatt. Jag tycker inte det är reporterns roll att boxas, det kan ledarskribenter och chefredaktörer göra.
Är du självkritisk i någon aspekt av ditt hanterande av Amina Manzoor?
– Nej, jag är ledsen för att Amina känner sig ledsen. Jag tycker väldigt mycket om Amina och har alltid jobbat bra ihop med henne och stöttat henne. Det är klart att det är tråkigt att hon känner så här, och att hon känner att hon inte fick stöd. Det tar jag på mig och ångrar. Men de saker jag gjort som arbetsgivare, de gjorde jag för att jag var tvungen, och för att hennes arbetskamrater och fackklubben bad mig, säger Caspar Opitz.
Aftonbladet har varit i kontakt med Amina Manzoor angående hur Peter Wolodarski och Caspar Opitz bemött hennes kritik.
”Det min man menade med insyn var att han såg hur jag dagligen fick utstå angrepp på mina artiklar, inget annat”, skriver Amina Manzoor i ett sms. I övrigt har hon inget att tillägga.