Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Sölvesborg – en delad stad efter flaggbeslut

Publicerad 2019-09-19

Nej till prideflagga, utmanande samtidskonst och nyanlända.

Sölvesborg är kommunen på allas läppar. Men alla är inte nöjda med att hamna i blickfånget.

– För mig har detta blivit oproportionerligt stort, säger en av politikerna bakom flaggbeslutet.

Regnbågsflaggan vajar i vinden på 81-åriga Marianne Jareviks balkong när TT ringer på dörren. Flaggan sattes upp förra fredagen som en protest mot de styrande politikernas beslut, förklarar hon.

– Det skrämmer mig och jag är faktiskt ledsen, säger hon och fortsätter:

– Jag ska fortsätta protestera. Med en knapp kanske – eller ett paraply i regnbågsfärger.

Ett stenkast därifrån har en grupp män i övre medelådern samlats på det annars folktomma torget. Prideflaggan hör inte hemma på stadshuset, tycker en.

Han får medhåll av Sölvesborgsbon Rune Johansson.

– Det är väl ingenting att ge uppmärksamhet till, detta? Det har inte med politik att göra. Pride är väl något helt annat än politik?

TT: Vad är det då?

– Det är ett beteende de har, vissa människor. Och det får de gärna ha för mig, men jag tycker inte de ska föra fram det i alla lägen.

Menskonst och flagga

Det nya politiska Samstyret, som består av SD, M, KD samt det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet, har onekligen satt Sölvesborg på kartan.

Mest uppmärksammad är frågan om regnbågsflaggans vara eller icke vara på stadshusets tak. De styrande politikernas ambition att revidera en kommunal flaggpolicy innebär i praktiken att möjligheten att flagga med andra flaggor än den svenska eller kommunflaggan stoppas.

Men här finns mer som hamnat på tapeten. Förra veckan klubbades förslaget om att utmana bosättningslagen för att slippa ta emot nyanlända igenom i kommunfullmäktige. Och så avgjordes frågan om kommunala inköp av utmanande samtidskonst, "menskonst", som den Sverigedemokratiska ordföranden för fritids- och kulturnämnden uttryckte det i en intervju med SVT.

På Facebook rasar demokrati- och kulturminister Amanda Lind mot vad hon anser vara "ett häpnadsväckande, och även farligt, ställningstagande". På samma plattform kontrar SD:s kommunalråd Louise Erixon i flaggfrågan med att skriva om ohederlig rapportering av "vänstermedia".

Argumentet? "Även andra flaggor berörs av beslutet", skriver hon.

Men frågan är vilka?

"Behåller jag för mig själv"

När TT ringer upp forna kommunalrådet Heléne Björklund (S) säger hon att det utöver kommun- och Sverigeflaggan inte har flaggats med några andra flaggor än just prideflaggan under hennes tolv år på posten.

Efter all uppståndelse har väktare satts in i kommunhuset, och i Stockholm planeras det för demonstration mot Sölvesborgs flaggplaner.

Rösterna svämmar över. Men från två av de partier som medverkar till att driva igenom besluten – M och KD – har det varit ganska tyst.

– För mig har detta blivit oproportionerligt stort, säger Moderaternas lokala gruppledare Kith Mårtensson och ser förvånad ut.

Under intervjun kallar hon prideflaggan för "underbart signalement för ovillkorlig kärlek", och understryker att något slutgiltigt beslut kring flaggpolicyn ännu inte har klubbats.

Varför reglerna kring flaggning ens behöver revideras kan Mårtensson inte svara på. Som moderat står hon dock bakom Samstyrets hela handlingsprogram.

– Jag hittar inte min politiska hemvist i alla de 220 punkterna. Men innan vi fastställde handlingsprogrammet gick jag igenom vad vi gick till val med och över 80 procent av vad vi lovade finns med.

TT: Finns det någon punkt du känner dig tveksam kring?

– Ja, det kan det ju finnas, men det behåller jag för mig själv.

"Ett smörgåsbord"

I handlingsprogrammet samsas punkter om mobilförbud i skolan med levande torg och kostnadsfria halkskydd till alla över 65. Det är också här som frågan om samtidskonst, bosättningslag och ett eventuellt införande av kommunalt slöjförbud finns.

Som ett smörgåsbord, säger Robert Manea, Kristdemokraternas gruppledare i Samstyret, om programmet.

– Det finns goda och mindre goda bitar, säger han.

TT: Smakar någon bit beskt?

– Nej, det tror jag inte.

Frågan om flaggning och pride är en ickefråga, anser Manea som även tycker att konst i det offentliga rummet bör undvika att skapa irritation.

– Vi vill ha en typ av konst som alla kan förstå, inget kontroversiellt eller så säger han och fortsätter:

– Det är en riktlinje vi påpekat, men det är ändå tjänstemännen som kommer handla in konsten.

TT: Men ni politiker sätter riktlinjer?

– Ja, vi bara sätter riktlinjer, men vi har fullt förtroende för tjänstemännen och deras omdöme.

Upplever sorg

Gatorna är tomma i ett regnigt Sölvesborg. Inne på ett varmt församlingshem mitt i staden sitter kyrkoherde Marie Carlsson med två prästkollegor och funderar över allt som har hänt.

I fredags laddade hon upp regnbågsflaggan som ny profilbild på församlingens Facebook-konto. Sedan dess har tusentals reaktioner – de flesta positiva – strömmat in.

– Tack vare medierna har vi hamnat i blickfånget, säger Marie Carlsson.

Prästerna vill egentligen inte diskutera politik. Kyrkoherden ser nedstämd ut.

– Jag har en längre tid upplevt en sorg – att många som sitter på avstånd tycker väldigt mycket om Sölvesborg och har åsikter, säger hon och fortsätter:

– Det här är en väldigt fin stad. Det tror jag nästintill alla kommuninvånare skulle hålla med om.

Följ ämnen i artikeln