Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Damberg ogillar polisens höjda avgifter

Lars Larsson/TT

Publicerad 2020-01-31

Polisen chockhöjer kursavgifterna för utbildningar av ordningsvakter med flera hundra procent den 1 mars.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är behärskat kritisk men säger att han inget kan göra.

– Avgiftshöjningen blir väldigt hög, på ett bräde. Jag gillar inte det, sade Damberg när han debatterade frågan om polisens höjning i riksdagen.

– Men det är Polismyndigheten som tar beslutet, sade Damberg och tillade att polisen måste hålla sig till en förordning som säger att de ska ha full kostnadstäckning för de kurser de erbjuder och är skyldiga att hålla.

Avgifterna har inte höjts på länge, konstaterade Damberg och undrade om det var så klokt.

Det var de båda moderaterna Saila Quicklund och Lars Beckman som ställt interpellationer till Damberg om de kraftiga höjningar som polisen aviserat från den 1 mars. För en grundutbildning till ordningsvakt ökar avgiften från knappt 8 000 kronor till nästan 23 000 och en fortbildningskurs som ska genomgås regelbundet från 1 700 till 8 000 kronor. Den så kallade arenautbildningen höjs från 2 000 till drygt 11 000 kronor.

Beckman och Quicklund undrade, med stöd av partikollegan Marléne Lund Kopparklint, vad Damberg tänkte göra åt det hela. Svaret från Damberg var att det är polisen själv som bestämmer och att de uppgett sig ha ett stort underskott, 130 miljoner, i kursverksamheten som myndigheten måste täcka.

Damberg sade att höjningarna kanske kan leda till ett uppsving för de privata aktörer som också utbildar ordningsvakter.

Följ ämnen i artikeln