Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

MP minst accepterade partiet i regering

TT

Publicerad 2022-02-21

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.

Miljöpartiet är det parti som lägst andel väljare accepterar i en regering, 27 procent, skriver Svenska Dagbladet som hänvisar till en Sifoundersökning.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén säger till SvD att det till viss del är naturligt att färre personer accepterar att mindre partier skulle ingå i en regering.

– Men det är klart att det är ett problem för inte minst Miljöpartiet, som ju suttit i regering så länge, att just de hamnar i bottenligan. De har ju i regering haft möjlighet att bygga sin position. Men uppenbarligen har man skaffat sig rätt stora problem, det är en varningssignal för dem, säger han.

I undersökningen har väljarna fått svara på vilka partier som de skulle acceptera i en regering. Socialdemokraterna nämns av flest, 55 procent, och därefter kommer Moderaterna med 53 procent och Centerpartiet med 42 procent.

Bland partierna som är i botten finns Liberalerna med 31 procent och Sverigedemokraterna med 33 procent av väljarna som svarar att de skulle acceptera partiet i en regering.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet trängs i mitten med 39 respektive 33 procent.

Undersökningen genomfördes den 18–21 februari med hjälp av 1 130 webbintervjuer.