Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Maud utsatt för vuxenmobbning”

Publicerad 2014-05-13

Anledningen till att Maud Olofsson inte ville komma till KU var att hon kände sig utsatt av oppositionen.

Det hävdar KU-ledamoten Tuve Skånberg (KD).

– Hon har känt sig vuxenmobbad, säger han.

Maud Olofsson kritiseras i dag av Konstitutionsutskottet, KU, för hanteringen av Nuonaffären.

Hon får av oppositionen även kritik för att inte ha dykt upp då KU kallat henne till förhör, och KU står enigt bakom en utredning för att se över om statsråd i framtiden ska kunna tvingas komma till KU.

Enligt Tuve Skånberg, ledamot i KU, är dock anledningen till att Olofsson inte dykt upp att hon känt sig utsatt under utfrågningarna om Saab-affären för två år sedan.

– Hon har varit tidigare i KU och känt sig vuxenmobbad och det är en av hennes bevekelsegrunder för att hon inte kommer till utskottet. Jag gillar inte att hon inte kommer, men jag kan förstå att hon känner sig mobbad. Det är olyckligt när politiken går över i mobbing, men samtidigt ska en politiker kunna stå pall, säger han till Aftonbladet.

"Mobbing grundläggande skälet"

Enligt Skånberg har han själv inte samtalat med henne, men han upplever att det är oppositionens ansvar:

– Den ton oppostionen använt mot henne, det sätt att ställa frågor, att insinuera, har hon upplevt som vuxenmobbing. Det är så vitt jag förstår hennes grundläggande skäl till att inte komma. Hon har sagt det i interna samtal, bland annat med ordförande.

Enligt KU-ordförande Peter Eriksson stämmer dock inte Skånbergs uppgifter om att Olofsson ska ha uppgett mobbing som skäl till att inte komma till förhören.

– Jag tycker inte man ska se det som att utskottet mobbat henne. När hon pratade med mig har hon däremot angett att hon irriterat sig på en av dem som vi tidigare frågat ut, som tidigare sagt saker som hon inte gillat.

Eriksson anser inte att det är tydligt varför Olofsson inte kom till förhören.

– Jag tycker nog inte att det är riktigt klargjort. Minnesfrågan är definitivt inte en acceptabel förklaring.

Centerpartiets KU-ledamot Per-Ingvar Johnsson uppger till Aftonbladet att Olofsson i tidigare KU-förhör inte behandlats bra:

– Jag vill inte använda ordet mobbad, men jag kan själv se på granskningen om Saabärendet för två år sedan att hon hade direkt kunskap om hur saker och ting gick till, men beskrivningen som sedan fanns  i KU var i stället precis vad Sven-Erik Österberg hade sagt om samma sak, alltså en annan version trots att han inte hade en direktversion av det. Och det är klart att man då upplever sig illa behandlad.

"Har hon tagit på sig skulden?"

Vänsterpartstiska KU-ledamoten Mia Sydow Mölleby:

– Det är inget hon har sagt i KU så det är jättesvårt att bedöma. Det är något som hävdas från enskilda ledamöter från den borgerliga sidan. Sedan kan jag tycka att det värsta med att hon inte kommer är att Reinfeldt sagt att det i princip är upp till varje enskilt före detta statsråd och det sätter ju verkligen en ny praxis.

Enligt Sydow Mölleby kan hon inte se att tonläget varit mer uppskruvat i de KU-förhör där Olofsson deltagit än i andra.

– Jag har bara varit med sedan 2010, men jag tycker inte det. Det är ju Saab-affären, och jag kan inte påstå att det är varit så. Och det är som sagt inte det hon sagt till KU. Till KU har hon sagt: "Jag kommer inte ihåg hur det var", men sedan har hon skrivit till KU: "Så här var det", vilket i sig är anmärkningsvärt.

Mia Sydow Mölleby antyder snarare att Olofsson kan ha offrats för att rädda övriga statsråd:

– Hon är den som säger att statsministern och övriga partiledare var informerade. Hon är den minister som avgått. De övriga har blivit omvalda, om man nu ska snacka taktik. Kan det vara så att Maud Olofsson gått med på att ta på sig hela skulden? Jag har hört att en del människor gör den kopplingen.