Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Debatt om EU:s ”presidentpost”

Publicerad 2014-05-15

Aftonbladet sänder live från debatten klockan 21.00

En av dem tar över EU-kommissionen: Guy Verhofstadt, liberal, Martin Schulz, socialdemokrat, Ska Keller, grön, eller Jean-Claude Juncker, konservativ.

Det kallas för EU "presidentdebatt".

I kväll möts de toppkandidater till posten som EU-kommissionens ordförande som partigrupperna i parlamentet valt ut.

Debatten sänds på aftonbladet.se klockan 21.00 och simultantolkas till svenska.

För första gången anordnas i kväll en tv-sänd debatt mellan de kandidater som partigrupperna i EU-parlamentet har lyft fram som sina namn till att ta över efter José Manuel Barroso på den mäktiga posten som EU-kommissionens ordförande.

Debatten kallas för "presidentdebatten" och det är mycket som står på spel. Tidigare var det medlemsländernas regeringschefer som valde vem som skulle sitta på posten, ett val som sedan parlamentet skulle godkänna.

Nya regler

Men i och med att Lissabonfördraget, som trädde i kraft 1 december 2009, är det en ny regel som gäller. Det är fortfarande regeringscheferna som ska föreslå en ny ordförande, men nu ska man "ta hänsyn till valen till Europaparlamentet". Efter det ska parlamentet välja ordförande.

Partigrupperna i Bryssel har tolkat detta som att det är en av de stora partigruppernas namn som kommer att bli aktuellt. Därav säger man att väljarna för första gången får inflytande över vem som blir EU-kommissionens nya ordförande.

Står i praktiken mellan två namn

Det innebär att matchen i kväll står mellan företrädarna för de två största partigrupperna. Det handlar om Jean-Claude Juncker, tidigare premiärminister i Luxemburg, som är den kristdemokratiska gruppen EPP:s kandidat. Mot honom står Martin Schulz, tysk ledamot från EU-parlamentet som är den socialdemokratiska gruppens kandidat.

Kvällens debatt ska bland annat avhandla frågor om ekonomi, miljö och klimat, Ukraina-krisen och arbetslösheten.

Debatten live-sänds på aftonbladet.se klockan 21.00 och den simultantolkas på svenska.