Försvarsberedningen oense i sista stund

Publicerad 2014-05-13

Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M).

I dag skulle försvarsberedningen ha blivit klara med sin rapport om framtidens försvar.

Men partierna kan inte komma överens – och skjuter upp offentliggörandet en dag.

Försvarsberedningen är så oenig att den har misslyckats med att lämna ett extra betänkande i morgon, uppger Svenska Dagbladet.

På tisdagsmorgonen skickade Försvarsdepartementet ut en inbjudan till en presskonferens där alla åtta riksdagspartier skulle delta. Några timmar senare kom nya byd. Presskonferensen skjuts upp till torsdag klockan 11.

Oklar finansiering

Enligt SvD har försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) inte kunnat ena riksdagspartierna och begär därför mer tid. Sent i eftermiddag och i kväll sätter sig beredningen i nya möten.

Källor uppger för SvD att Socialdemokraterna är redo för en uppgörelse med regeringen om högre försvarsanslag. Men enligt tidningens uppgifter har inte regeringspartierna kunnat ge något besked om finansieringen - eftersom finansdepartementet motsätter sig att redan i år tillföra pengar till försvaret.

Bedömer hot mot Sverige

Enligt SvD råder det också osäkerhet om Socialdemokraterna får med sig Miljöpartiet på uppgörelsen.

Försvarsberedningens rapport är en bedömning av omvärlden och möjliga hot för överskådlig tid framöver. Rapporten tas fram av försvarsberedningen som är ett forum för överläggningar mellan regering och representanter för alla riksdagspartierna för att nå enighet i försvarsfrågor.

ANNONS