- De vill vara med oss och dö hemma

Publicerad 2013-10-16

Kommunens krav på senildemente Zaki: Flytta - annars får du ingen hjälp

gillar att gå  Zaki Gharib är van att vara ute och promenera. ”Så fort han får gå blir han lugn”, berättar sonen Caesar, som vill att hans far ska få fortsätta att bo hemma.

Kommunen utövar utpressning mot senil­demente Zaki Gharib:

– Flytta till demens­boende, annars får du ingen hjälp alls.

Nu tvingas familjen betala 20 000 kronor i månaden för privat hemtjänst för att 78-åringen ska kunna bo kvar hemma.

I juni flyttade Souad Chamoun, 79, och maken Zaki Gharib, 78, till Jakobsberg i Järfälla kommun från Skövde, där de bott sedan de kom från Syrien för 20 år sedan. Fyra av deras tolv barn bor i dag i Stockholms-området, och paret ville vara nära sina barn.

– De vill vara med oss och dö hemma. Om pappa flyttar till ett demensboende kommer han att bli sjuk, och mamma kommer inte att överleva själv, säger sonen Caesar Gharib, som driver en restaurang i Jakobsbergs centrum tillsammans med några av syskonen.

Van att promenera

2009 drabbades Zaki av en stroke, och för ungefär ett år sedan började han bli senil. Efter flytten till Jakobsberg accelererade problemen, och i juli 2013 beviljades han 70 timmars hemtjänst i månaden.

Som lantbrukare var han van att promenera mycket. Även som gammal har han fortsatt gå, en mil varje morgon och en mil på kvällen. Nu var han förvirrad och visste inte vart han gick:

– En kompis hittade honom på motorvägen, bilarna körde runt honom. Vi hittade honom i pendeltågstunneln, vid sjukhuset, på Söderhöjden. Han vet inte vad han gör, berättar Caesar.

Beslutet om 70 timmars hemtjänst gjorde att han fick personal att promenera med. Genast blev vardagen mycket bättre för hustrun Souad, som trots att hon själv har svårt att gå drar ett tungt lass hemma och maken honom med allt från duschning till maten:

– Om pappa inte får gå blir han aggressiv. Så fort han får gå blir han lugn. Sedan kommer han hem och lägger sig klockan sju och sover hela natten, säger Caesar.

”Skulle säkert klara sig”

När familjen bad om ytterligare 70 hemtjänsttimmar i månaden kom dråpslaget. Den 24 september fick Zaki "avslag på ansökan om hjälp i hemmet med anledning av socialförvaltningens bedömning att hans behov av hjälp bättre kan tillgodoses i särskilt boende".

Någon precisering av varför det skulle vara bättre på ett demensboende gavs inte. På det privata hemtjänstföretaget Proffssystern i Stockholm AB, som på kommunens uppdrag gett Zaki hemtjänst, var förvåningen stor:

– Jag är undersköterska och har jobbat i hemtjänsten i 27 år. Jag har aldrig varit med om att de stryper hemtjänsten helt, bara för att man tackat nej till särskilt boende. Zaki skulle säkert klara sig hemma med fler hemtjänsttimmar, säger Jari Haapaasaari, som är samordnare på Proffssystern.

Den 10 oktober drogs hemtjänsten in helt, och nu betalar familjen ur egen ficka drygt 20 000 kronor i månaden till Proffssystern för att pappa Zaki ska få fortsatt hemtjänst. Zakis hustru Souad är förtvivlad:

– Hur ska vi göra? Vad ska vi göra? Ni måste hjälpa mig, säger mamman enligt sonen Caesar.

Tyst hela dagen

Caesar är övertygad om att det skulle vara mycket dåligt för fadern att hamna på ett demensboende. Pappan talar bara arabiska:

– Pappa har redan glömt språket, och vi försöker hela tiden prata med honom för att han inte ska glömma mer. Ibland är han tyst hela dagen. Ibland säger han "du är Caesar". På ett demensboende kommer han att bli helt och hållet tyst, säger Caesar.

I dag har fadern arabisktalande hemtjänstpersonal. I överklagandet till länsstyrelsen av kommunens beslut skriver Caesar om pappan:

"Han kommer att bli mer arg och aggressiv. Han kommer inte att överleva det här. Ni skrämmer oss. Tänk om jag får samma sjukdom när jag blir äldre, kommer ni att splittra mig från min fru också? Är det därför vi jobbar och sliter? För att splittras från våra familjer?"

Järfälla kommuns socialchef Johan Bergman säger att han inte kan kommentera ett enskilt fall. Sedan tillägger han:

– När kunder ansöker och får avslag brukar vi lämna en besvärshänvisning för att de ska kunna överklaga. Det är ett sätt för oss att öka kvaliteten.

Kostar mer

Enligt Jari Haapaasaari kostar varje dygn i ett demensboende i Järfälla kommun 55 000 kronor, medan 140 timmar hemtjänst — som familjen har begärt — skulle kosta omkring 40 000 kronor. Men socialchefen Johan Bergman uppger att demensboendet "ligger i prisklassen 50 000 kronor i månaden", medan Järfällas ersättning till hemtjänstutförare är 320 kronor i timmen.

Oavsett hur man räknar kostar alltså demensboendet minst 5 000 kronor mer i månaden än att låta Zaki få hemtjänst 140 timmar i månaden.

ANNONS