Källor: Kvinna bland terroristerna

Uppdaterad 2013-09-24 | Publicerad 2013-09-23

Tre terrorister har dödats under stormningen av Westgategallerian - en ska enligt Reuters källor var en västerländsk kvinna.

Kenyas utrikesminister, Amina Mohammed, bekräftar att en av angriparna är en brittisk kvinna.

– Hon har gjort det här flera gånger innan, säger hon i en intervju med PBS Newshour.

Samantha Lewthwaite.

Terrordramat på Westgategallerian i Nairobi är inne på tredje dygnet.

Enligt en talesperson för Kenyas regering har nu alla ur gisslan troligtvis fritagits, men enligt AP finns "en eller två" terrorister kvar. Säkerhetsstyrkor möter fortfarande väpnat motstånd i Westgategallerian, säger källor till AFP.

– Våra specialstyrkor är inne i byggnaden och genomsöker varje rum. Det är en väldigt, väldigt stor byggnad, säger Manoah Esipisu till nyhetsbyrån AP.

Han fortsätter:

– Vi tror att alla ur gisslan har evakuerats men vi vill inte ta någon chansning.

"Slåss mot global terrorism"

Enligt chefen för Kenyas försvarsdepartement, Julius Karangi, var det mellan 10 och 15 terrorister som stormade byggnaden i lördags. De ska enligt honom ha olika nationaliteter.

– Vi slåss mot global terrorism här, säger han till Reuters.

Tre av terroristerna har dödats under polisens utdragna insats. Enligt inrikesministeriet var några av de som dödats klädda i kvinnokläder. Flera källor säger till nyhetsbyrån Reuters att en av dem var en västerländsk kvinna.

Efterlyst terrorist kan vara inblandad

Enligt Daily Mail kommer polisen nu att utreda om kvinna kan vara den efterlysta Samantha Lewthwaite - änka till en av männen låg bakom självmordsbombningen i London 2005. I brittiska medier går hon under namnet "White widow”, vita änkan.

Samantha Lewthwaite är enligt tidningen en nyckelperson inom al-Shabaab. Hon rekryterar även människor till al-Qaida och är efterlyst av kenyansk polis.

På frågan om kvinnan är Lewthwaite säger en underrättelseofficer:

– Vi vet inte, enligt tidningen.

Två amerikaner, en brittisk kvinna

Tidigt under tisdagsmorgonen bekräftade Kenyas utrikesminister Amina Mohammed i en intervju med PBS Newshour att två amerikaner och en brittisk kvinna finns bland gärningsmännen, rapporterar BBC. Amerikanerna ska vara 18 eller 19 år. Om den brittiska kvinnan säger hon:

– Hon har gjort det här flera gånger innan.

Hon säger även att attacken var välkoordinerad vilket tyder på att al-shabaab samarbetat med andra terrororganisationer som al-Qaida.