Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Lägg ägg, vilken sommarvärme!

Publicerad 2014-04-15

”Kan bli upp mot 20 grader varmt i påsk”

Äggstra, äggstra nu kommer värmen.

Det blir strålande sol och upp mot 20 grader varmt – ­hela påskhelgen.

– Sommaren är onekligen på väg. Det måste jag säga, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Redan i morgon kommer det första högtrycket in över landet, men det försvinner under torsdagskvällen. Men det gör ingenting, för på fredag kommer värmen igen.

Och den här gången stannar finvädret länge – hela helgen och ända fram till annandag påsk.

”Är ovanligt varmt”

Enligt prognosen från Klart.se kommer Götaland och Svealand få 20 grader varmt och strålande sol med start från fredag. Även Norrland ska få kanonväder, om än några ­grader kallare.

– Som det ser ut nu kan det bli 20 grader varmt. Men det är fortfarande lite för tidigt för att slå fast. Men minst 15 grader och sol kommer det att bli i påsk, säger Martin Hedberg.

De höga temperaturerna påminner nästan om sommar­väder, vilket passar alldeles ­utmärkt då 14 april är Tiburtiusdagen. En dag som enligt gammal nordisk tradition markerar starten för sommarhalvåret.

– Nja, det är ovanligt varmt men sommaren är inte här än. Den kommer att komma till södra Sverige om ungefär en månad och lite senare till Norrland. Men visst är den på gång, säger Martin Hedberg.

Björnarna vaknar

Tiburtiusdagen fungerar också som en väckarklocka för alla björnar som gått i vinter- ide. Enligt den gamla bondepraktikan är 15 april dagen då våra svenska björnar öppnar ögonen och beger sig ut i skogen för att börja käka.

Men på Skansen i Stockholm är nallarna uppe med tuppen och ovanligt pigga. De har redan varit ute och gått i tre veckor.

– Våra sex brunbjörnar vaknade i första halvan av mars. ­Sedan tar det ett tag innan de kommer i gång på riktigt. Det där med Tiburtiusdagen gäller nog mest bara för vilda björnar, ­säger Linda Askerlund, chef för djurvårdarenheten på Skansen.

Och även björnarna ser fram emot en strålande påsk.

– De tycker om att leka och mysa i solen. Vi brukar gömma mat runt hela inhägnaden som de får leta efter, säger Linda Askerlund.

Tiburtiusdagen är starten på sommaren

Tiburtiusdagen har firats i Sverige sedan medeltiden. Dagen finns kvar i almanacken eftersom den markerar starten på sommarhalvåret, enligt gammal nordisk tradition.

Tiburtius levde i Rom under 200- talet efter Kristus. Han erkände enligt legenden sin tro och för att bevisa den gick han barfota över glödande kol utan att skada sig. Men kolvandrandet ansågs snarare bero på svart magi än att det var ett gudomligt mirakel, så Tiburtius halshöggs.

I dag heter 44 män Tiburtius i Sverige, varav sju har det som ­tilltalsnamn.

Källa: TT, NE, SCB, newadvent.org