Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Wilma, 6, slets iväg av elefant

Publicerad 2013-08-23

Åt upp ena skon: Jag trodde att den skulle äta upp mig

Födelsedagsfirandet förbyttes i skräck för Wilma Karlsson, 6.

Cirkuselefanten Daela, 27, slet henne ur pappans famn med snabeln - och tuggade sönder hennes sko.

– Jag trodde att den skulle äta upp mig, säger hon.

Till en början var det så perfekt.

Cirkus Maximus hade släppt ut två elefanter på en gräsplätt utanför Gubbängens tunnelbanestation i Stockholm. Sexåriga Wilma råkade gå förbi med sin pappa och självklart skulle hon få klappa elefanterna – det var hennes födelsedag.

– Det var en provisorisk inhägnad med avspärrningstejp runt. Det var ingen där och bevakade dem men flera gick fram och klappade, säger pappa Jonas Karlsson.

Men plötsligt ändrades allt.

Hade ingen koll

Den 3,5 ton tunga elefanten Daela, 27, böjde sig fram, virade snabeln runt Wilmas ben - och slet henne ur pappans famn. Chockad tvingades Jonas Karlsson in i en dragkamp om sin dotter.

– Jag slet allt vad jag orkade för att få loss henne, säger han.

– Jag trodde att den skulle äta upp mig, säger Wilma.

När elefanten äntligen släppte lossnade Wilmas ena sko. Elefanten högg tag i den och tuggade sönder den.

Pappa Jonas har svårt att förstå att cirkusen inte hade bättre koll.

– Jag får väl skylla mig själv som gick fram till elefanterna. Men samtidigt var där andra barn som stod utan föräldrar och matade dem. Hade det hänt någon av dem vet jag inte hur det hade slutat.

Bad om ursäkt

Enligt Martin Nyberg, teknisk koordinator på Cirkus Maximus, har elefanterna aldrig gjort något liknande tidigare. Däremot är de är vilda djur och det inte meningen att någon annan än cirkusskötarna ska kunna gå nära dem.

– Stängslet ska vara där när elefanterna släpps ut. Om det inte var det så har något blivit fel. Vi beklagar verkligen det som har hänt. Det är jättehemskt och det är skönt att hon klarade sig oskadd, säger han.

Under kvällen bad Cirkus Maximus om ursäkt och bjöd hela familjen på föreställningen som en födelsedagspresent till Wilma. Och efteråt var alla glada igen.

– Det blev väldigt bra i slutändan. Nu skrattar hon mest åt händelsen. Det här blir en födelsedag hon kommer att komma ihåg, säger Jonas Karlsson.

ANNONS