Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Här hånar muskelmannen svensk polis

Uppdaterad 2014-05-06 | Publicerad 2014-05-05

Muskelmannen har varit internationellt efterlyst av svensk polis i över ett år.

Nu visar färska bilder hur han står och flexar musklerna i en bodybuildingtävling i Brasilien.

– Så fort han sätter sin fot i Europa så är han fast, säger Peter Kron, inspektör på grova brottsroteln i Göteborg.

Muskelbyggaren i 40-årsåldern från Göteborg är sedan 21 mars förra året internationellt efterlyst av svensk polis. Han dömdes då till fängelse i två år och nio månader, för bland annat grovt dopingsbrott, grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Ett straff han vägrade att inställa sig för att avtjäna. Sedan dess har han varit på flykt från rättvisan – och efterlyst av svensk polis.

– Han är efterlyst för att avtjäna sitt straff. Förmodligen åkte han utomlands efter domen. Hamnar han i ett land som vi har utlämningstillstånd till så kommer han att omhändertas och skickas tillbaka till Sverige, säger Peter Kron.

Tävlar i Brasilien

Mycket tyder på att den efterlyste mannen just nu befinner sig i Brasilien där han syns på foton från en bodybuildingtävling.

– Vi har inte något utlämningsavtal med Brasilien. Befinner han sig där så är det meningslöst för oss att göra någonting. Vi har inte de resurserna att vi kan jaga honom, vi måste välja våra strider, säger Peter Kron.

Den svenska polisen hoppas i stället att muskelbyggaren ska bege sig till Europa och fastna i någon av säkerhetskontrollerna vid tullerna.

– Sätter han sin fot inom EU så är han färdig. Då kommer han att frihetsberövas och skickas tillbaka till Sverige för att avtjäna sitt straff.

Åkte fast i dopingshärva

Den efterlyste mannen har varit en av Sveriges mest framgångsrika bodybuilders någonsin.

Men den 9 december samma år greps han i det stora dopingstillslaget känt som operation Liquid. Tre år senare dömdes han i hovrätten för nedre Norrland för grovt dopingbrott, medhjälp till grov smuggling samt grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. Fängelsestraffet blev två år och nio månader – ett straff han ännu inte suttit av.