Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Mandelatolken har fått nytt jobb – inom reklam

Publicerad 2014-05-09

Teckenspråkstolkaren från Nelson Mandelas minnesceremoni har fått ett nytt jobb – inom reklambranschen.

I en bisarr reklam syns han återigen gestikulera med armarna i ett fejkat teckenspråk.

– Vi bestämde oss för att killen som haft den värsta liveshowen någonsin skulle vara den bästa personen, säger Max Bluvband, ansvarig för reklamen till NBC News.

Teckentolkaren Thamsanqa Jantjie blev världskänd när han tolkade helt fel och hittade på tecken under Nelson Mandelas minnesceremoni i december förra året.

Nu är den utskällde tolkaren återigen aktuell – i en ny reklamfilm.

Det är företaget Livelens som står för det fräcka tilltaget. Enligt VD:n Max Bluvband var de tvungna att ta Thamsanqa Jantjie direkt i från ett mentalsjukhus i Sydafrika, där han suttit sedan december i år.

Livelens fick in en journalist på mentalsjukhuset som övertygade personalen att Jantjie var tvungen att komma ut en dag för att träffa familjen. Bluffen fungerade, teckentolkaren kom ut och Livelens spelade in reklamen på bara några timmar.

Döva rasar över reklamen

På filmen syns Thamsanqa Jantjie gör reklam för Livelens nya streamingapp. Han säger en sak – samtidigt som han tecknar en helt annan med armarna.

– Han är en vanlig kille. Nu kan han lägga allt det här bakom sig samtidigt som han tjänade lite pengar. Det är moraliskt okej, säger företagets marknadschef Sefi Shaked till NBC.

Men det Nationella förbundet för döva har rasat över reklamen. De skriver i ett mail till NBC att de är besvikna över att Livelens anställt en person som gjort sig känd världen över för att håna teckenspråket. De uppmanar nu till en bojkott av företaget.

Ser inga problem

Sefi Shaked är dock inte orolig över reklamens kontroverser.

– Vi hjälpte honom att komma på rätt spår. I slutet av dagen fick en schizofren kille betalt och gjorde en fin kampanj. Vi ser det som en slags sorglig historia med ett lyckligt slut, säger han till NBC.