Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Oro inför folkomröstning i Ukraina

Publicerad 2014-05-11

Dagens folkomröstning om självständighet i östra Ukraina präglas av kaos.

BBC:s reporter på plats vittnar om avsaknad av vallokaler, inga valbås och ingen valregistrering. 

Samtidigt säger Ukrainas president Turtjynov att självstyre skulle innebära en fullständig förstörelse av ekonomin, välfärdssystemen och för livet i allmänhet för det stora flertalet i regionerna.

Strax före klockan åtta på söndagsmorgonen, svensk tid, inleddes folkomröstningen om självstyre som proryska separatister organiserar i Donetsk och andra städer i östra Ukraina, rapporterar AFP.

Men det är tveksamt om folkomröstningen kan hållas i Slovjansk eftersom strider pågått i stadens utkanter under natten och verkar fortsätta, säger Miroslav Rudenko, vice ordförande i den så kallade folkrepublikens regering till Interfax.

”En viktig dag”

Han säger att valkommissionen överväger att skjuta upp valet i Slovjansk till en annan dag.

Rudenko säger vidare att det är problem med telekommunikationerna i staden.

Studenten Zjenja Denjesj, 20, sade att han ville komma så tidigt som möjligt för att rösta.

– Vi vill alla leva i vårt eget land, sade han till Reuters.

På frågan vad han tror om vad som händer efter folkomröstningen, svarar han:

– Det kommer fortfarande vara krig.

Folkomröstningen verkar vara dåligt organiserad. I Mariupol med nästan en halv miljon invånare är bara fyra vallokaler öppna, rapporterar brittiska BBC. Det innebär långa köer framför vallokalerna med människor som väntar på att få rösta och trängsel inne.

I vallokalen i Primorskij i Mariupol finns det inga valbås och människor röstar vid registreringsbordet.

I en vallokal i Donetsk finns det röstlängder men vem som helst kan rösta bara man ger sitt namn och id-nummer.

Kol- och stålbältet

Väst har tillsammans med regeringen i Kiev, som utlyst presidentval den 25 maj, förkastat söndagens folkomröstning som "olaglig". Rysslands president Vladimir Putin bad tidigare i veckan separatisterna att skjuta upp den, vilket inte hörsammades.

Förutom hotet om ett eskalerande inbördeskrig skulle det innebära ännu en rejäl smäll för Ukrainas krisande ekonomi om Luhansk och Donetsk bröt sig loss.

I de båda regionerna lever 7,3 miljoner av Ukrainas 46 miljoner invånare. Genom dem går landets kol- och stålbälte, som står för 16 procent av landets totala industriproduktion.

Men vad invånarna ska ta ställning till i det hastigt arrangerade valet är inte glasklart. På de kopierade valsedlarna står endast: "Stöder du... självstyre i folkrepubliken Donetsk/folkrepubliken Luhansk", utan att precisera närmare vad det innebär.

– En ja-röst betyder inte att Donetsk blir en del av Ryssland eller stannar i Ukraina eller blir en självständig stat, säger Roman Ljagin, chef för den separatistledda valkommissionen i Donetsk, enligt Washington Post.

– Det betyder att vi får stöd från en majoritet av invånarna i regionen och en moralisk rätt att konstatera att vi inte är nöjda med händelserna i vårt land.