Ordern: ”Tuta som en jävla galning”

Uppdaterad 2024-06-04 | Publicerad 2014-01-20

Hemglassignalen blev en riksnyhet efter bråket mellan hockeymagnaten Percy Nilsson och en glassförsäljare.

Nya bandupptagningar avslöjar nu hur förarna hetsas att bryta mot före­tagets egna regler – och ljuga för uppretade boende.

– Tuta som en jävla galning på högsta volymen!, säger Hemglasschefen i Skåne, Sebastian Persson, under ett möte.

I veckan faller dom i den uppmärksammade rättegången mot Percy Nilsson.

I juli förra året borrade han sönder ett däck på en Hemglassbil i kvarteret där han bor i skånska Höllviken.

Nu kan Aftonbladet kasta nytt ljus över den uppmärksammade händelsen – genom tidigare okända bandupptagningar från ett personalmöte på Hemglass i Malmö i maj 2013.

Maximal volym

Under mötet hörs Hemglasschefen och franchisetagaren Sebastian Persson klaga över den dåliga glassförsäljningen. Gång på gång uppmanar han glassförsäljarna att spela melodislingan på maximal volym. Dessutom hetsar han dem att spela signalen minst fyra gånger vid varje stopp – trots att det bryter mot företagets egna regler.

– Signalen. Jag struntar i om ni skäms för den. Nu handlar det om att vi ska spela minst fyra gånger per stopp. Högsta volymen, säger han och fortsätter:

– Står det någon ute vid gatan, jag skiter i den kunden. Plinga den kunden i örat. Saken är, vi kan inte anpassa vår verksamhet för att folk går ute på gatan.

Under mötet förklarar depåchefen hur glassför­säljarna ska agera om någon klagar.

”Blev upprörd”

Han uppmanar försäljarna att luras och strunta i löften om att sänka volymen.

– Upp med volymen minst fyra gånger, be kunden om ursäkt och säg: ”Jag lovar sänka tills nästa gång”. Nästa gång ni kommer tillbaka så kör ni precis lika högt.

När Aftonbladet når Sebastian Persson säger han att något inträffat före mötet som förklarar hans beteende.

– Det måste ha skett någon specifik händelse precis innan som gjort att jag blev upprörd vid tillfället och har sagt saker som jag varken vill eller står för, säger han.

Att han bett personalen ”tuta som en jävla galning” kommenterar han med att det skett en felsägning. Han förnekar att han uppmanat försäljarna att ljuga:

– Största problemet i dagsläget är att vi spelar på en för låg volym när vi är ute och kör våra glassbilar just för att våra försäljare har blivit störda. Spelar man på halva volymen då hörs inte glassbilen. I dagens samhälle håller man på så mycket med annat, man håller på med tv:n, radion, datorn, man har musik på och så vidare.

”Vi tar helt avstånd”

På Hemglass centralt tar man avstånd från vad personalen uppmanats till i Skåne.

– Jag ser mycket allvarligt på det här och kommer att ta kontakt med vår franchise­tagare och höra vad som ligger bakom det här. Om han går ut och säger ”tuta som en galning” är det något som vi tar helt avstånd från, säger försäljningschefen Anders Bengtsson.

Han uppger att Hemglass regler för franchisetagare slår fast att glassförsäljarna bara får tuta mellan en och tre signaler – och inte fyra.

– I ett lågbebyggt område på sommaren räcker det med en signal på låg volym. Vi har noggranna instruktioner kring det här. Det står klart och tydligt i vår manual, säger Anders Bengtsson.