Brödraskapet varnar för våld efter bönen

Publicerad 2013-08-16

Alla svenska resebolag ställer in till Egypten

Våldet forväntas fortsätta i dag i Kairo. Inte ens fredagsbönen kan stoppa det.

Den avsatte president Muhammad Mursis anhängare har utlyst ett massmöte efter bönen:

"Trots smärtan och sorgen över förlusten av våra martyrer har kuppmakarnas senaste brott ökat vår fasta föresats att göra slut på dem."

Oron tilltar i Kairo under vad Mursis anhängare har valt att kalla "vredens fredag."

Efter att demonstranter i går tände på en regeringsbyggnad gick egyptiska myndigheter ut och gav order till säkerhetsstyrkorna att skjuta skarpt mot eventuella angrepp mot dem själva eller offentliga byggnader.

Tidigt på morgonen utlyste Mursis anhängare ett massmöte på Ramses torget i Kairo i dag.

– Anti-kuppdemonstrationer ska gå från alla Kairos moskéer mot Ramsestorget efter fredagsbönen på "Vredens fredag", skrev Gehad al-Haddad, talesman för Muslimska brödraskapet på sitt twitterkonto.

Vredens miljonmarsch

Brödraskrapet skrädde inte med orden. Målet med mötet var fastslagit.

"Trots smärtan och sorgen över förlusten av våra martyrer har kuppmakarnas senaste brott ökat vår fasta föresats att göra slut på dem", skrev det i ett uttalande, uppger TT.

Det har fått resebolagen, Ving, Fritidsresor och Apollo, att agera. De uppger på förmiddagen att de ställer in sina kommande resor till Egypten till följd av oroligheterna.

Resebolagen försöker även få hem alla resenärer som för närvarande befinner sig i landet. De uppges vara åter på svensk mark senast på måndag.

FN manar till fred

FN:s säkerhetsråd sammanträdde i ett blixtinkallat möte i natt och informerades av svenske Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare om läget i Egypten.

Budskapet efteråt var tydligt. FN uppmanade alla parter i Egypten att upphöra med våldet och visa maximal återhållsamhet.

På flera håll fördömdes i går det dödliga våldet i landet.

– Egypten går in på ett farligare spår, sa president Barack Obama.

Vid midnatt tog egyptisk polis trots det över en moské i Kairo där många döda demonstranter förvaras, enligt aktivister.

– De omringade moskén och sköt tårgas mot dem som stod utanför innan de gick in, sade Ibrahim, en läkare som befunnit sig inne i moskén till TT.

43 döda uppges ännu inte ha identifierats.