Svensk på plats: Våldet fortsätter i Sydsudan

Publicerad 2013-12-25

FN fördubblar trupperna i landet

Katastrofen i Sydsudan blir allt värre.

Tusentals människor har dött och FN letar massgravar – allt medan våldet fortsätter att sprida sig.

– Jag har hört skottlossning här i Juba under natten, säger svensken Fredrik Starö som valt att stanna i Sydsudan.

Allt fler börjar nu jämföra konflikten i Sydsudan med folkmordet i Rwanda 1994.

Sedan den 15 december har striderna pågått mellan president Salva Kiirs trupper och rebeller som stöder den tidigare vicepresidenten Riek Machar.

De två makthavarna tillhör olika folkgrupper i Sydsudan.

Själva säger de att striderna enbart är politiska – men allt fler vittnar nu om att kampen mellan de två börjar utvecklas till etnisk rensning.

Enligt FN har tusentals människor redan dödats. Och våldet fortsätter.

Letar nya massgravar

Under julaftonen hittades en massgrav med 75 kroppar i staden Bentiu.

– Vi har hittat en masskrav i Bentiu och det rapporteras om minst två massgravar i Juba, säger FN:s människorättschef Navi Pillay, enligt Reuters.

Enligt henne finns det flera vittnesuppgifter om att människor attackeras enbart utifrån vilken folkgrupp de tillhör.

Men under juldagen reviderade FN ner siffran till 34 döda.

Samtidigt fortsätter världsorganisationen att leta efter nya massgravar på olika håll i landet.

Svensken Fredrik Stavö, som driver flera restauranger i Sydsudan, har till skillnad från de flesta utlänningarna valt att stanna i huvudstaden Juba.

Han berättar på telefon om nya strider under natten till juldagen.

– Jag kunde själv höra hur det sköts på två, tre olika ställen, säger han.

Han beskriver Juba som en stad präglad av rädsla.

– Vissa försöker ligga lågt, andra försöker ta sig härifrån.

Sydsudan är helt beroende av grannländerna för mat, bensin och andra förnödenheter. Nu är kontakterna avskurna.

– Maten kommer att ta slut inom ort. FN blir tvungna att flyga in förnödenheter till flyktingarna, säger Fredrik Stavö.

Släktingar avrättade

Enligt TT har två vittnen beskrivit hur de, tillsammans med runt 250 andra män, förts till en polisstation i huvudstaden Juba. Där ska de ha utsatts för en massaker som bara tolv personer överlevde. De två männen skadades men lyckades ta sig till FN-basen för att få skydd.

De två männen är nuer precis som Riek Machar. De 75 kroppar som hittades i massgraven i Bentiu tillhör dinska, president Salva Kiirs folkgrupp, enligt Reuters.

– Min kusin och brorson blev båda tillfångatagna och avrättade. Hur kan jag lämna den här platsen? säger Gatjang, en 29-årig nuer som sökt skydd på FN-basen i Juba, enligt Reuters.

Han är en 40 000 civila som har tagit sig till FN:s baser inne i landet Flyktingarna har sökt sig till baserna i hopp om att få skydd. Men det sprids rykten om att det även finns beväpnade män inne på baserna.

John Kerry pratade med Machar

Sent under julaftonskvällen beslöt FN:s säkerhetsråd att fördubbla sin fredstyrka i Sydsudan till 12 500 fredssoldater. Förstärkningen ska skickas så snart som möjligt för att skydda civila från det ökande våldet, skriver TT.

Samtidigt har USA:s utrikesminister John Kerry under dagen talat med Riek Machar över telefon, enligt AP. Machar ska då ha lovat att han är beredd att ingå fredssamtal med Kiir. Fredsamtalen skulle i så fall hållas i Etiopien, enligt Machar.

– Jag kommer bilda en delegation som jag kommer ge full makt att förhandla fram en överenskommelse. Vi vill att Salva Kiir avgår. Vi vill ha en demokratisk nation och fria och rättvisa val, säger Riek Machar till Radio France Internationale.

FN-chefen Ban Ki-Moon har lovat att uppgifter om grova brott mot mänskliga rättigheter kommer att utredas. Enligt honom kommer skyldiga på hög nivå personligen att hållas ansvariga även om de skulle hävda att de inte har känt till angreppen, skriver TT.