Inga svar från FRA: ”Kan vare sig bekräfta eller dementera”

Publicerad 2013-12-11

Sju FRA-anställda åkte till USA i april för att träffa NSA:s ledargarnityr.

Inte en enda av dem ringer upp när Aftonbladet vill ställa frågor om resan.

– Hon kommer inte att kunna svara på något annat sätt än jag gör, säger FRA:s kontaktperson Fredrik Wallin

Regeringen har via försvarsdepartementet varit informerad om FRA:s samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Den slutsatsen kan man dra av hur talespersonen vid Försvarets talesperson, Fredrik Wallin, uttalar sig.

– Upprättande och bedrivande av internationellt samarbete ska departementet hållas fortlöpande informerad om.

Innebär det att försvarsdepartementet kände till FRA-ledningens möte med NSA-ledningen om Operation Winterlight i april 2013?

– Jag kan vare sig bekräfta eller förneka uppgifter om samarbete med ett enskilt land. Men generellt sett håller vi departementet informerat om våra internationella samarbeten. Om de misstycker kan de säga ifrån.

Har ni deltagit i aktiv signalspaning inom NSA:s hackningssystem Quantum?

– Jag kan tyvärr inte kommentera påståenden om enskilda metoder eller verktyg. Men vår verksamhet följer de lagar och regler som gäller för vår verksamhet.

Vilka personer på departementet informerar ni? Är det Jan Garton, chefen för enheten för samordning av försvarsunderrättelsefrågor?

– Det behöver inte nödvändigtvis vara honom personligen. Du får vända dig till departementet.

Tyst från departementet

Men Jan Garton säger bara att ”jag ska se till att någon återkommer” och lägger på luren. Sedan är det tyst från departementet.

Vare sig försvarsministern Karin Enström eller hennes statssekreterare Carl von der Esch är tillgängliga för att svara på Aftonbladets frågor om FRA:s aprilmöte i Baltimore med NSA.

Förutom FRA:s dåvarande generaldirektör Ingvar Åkesson deltog FRA:s vice generaldirektör Christina Malm, signalunderrättelsechefen Lena Nyberg, den tekniska chefen Mats Nordqvist och ytterligare tre FRA-anställda i USA-mötet med NSA-chefen Keith Alexander och hans ledargarnityr.

Ingen i det svenska gänget ringer tillbaka när Aftonbladet söker dem.

– Hon kommer inte att kunna svara på något annat sätt än jag gör, säger Fredrik Wallin när vi söker Christina Malm.

Ingvar Åkesson svarar kort via mejl:

”Jag är pensionär och vill inte svara på frågor om FRA. Men det här kan jag säga: År 2009 fick vi en ny lagstiftning om signalspaning. All signalspaning har skett enligt lagen”.

Går inte att överklaga

Försvarsunderrättelsedomstolens ordförande Runar Viksten är lika hemlig som FRA:

– Vi kan naturligtvis inte kommentera vilka metoder FRA använder för sin inhämtning.

Vad kan du säga om FRA:s samarbete med NSA?

– Vi som är inne i hanteringen kan aldrig lämna konkreta uppgifter om vilka länder Sverige samarbetar med. Däremot kan jag konstatera att lagen lämnar utrymme för samverkan om tjänster.

Försvarsunderrättelsedomstolens beslut går inte att överklaga och det finns ingen insyn i verksamheten. Ombuden är belagda med total sekretess.