Landstinget satsar 118 miljoner – på konstverk

Publicerad 2011-09-16

Så här ska Nya Karolinska sjukhuset i Solna se ut när det är klart.

Konst för 118 miljoner ska köpas in till Nya Karolinska i Solna.

Det motsvarar årslönen för 368 sjuksköterskor.

– Detta är den största konstsatsningen historiskt sett, säger kulturlandstingsrådet Anna Starbrink (FP).

Att det blev just summan 118 miljoner beror på att landstinget tillämpat enprocentsregeln. Regeln klubbades igenom redan 1963 och innebär att en procent av budgeten ska avsättas för konst vid ny- eller ombyggnationer i Stockholm.

Har inte valts ut

Konsten som ska pryda det nybyggda sjukhuset har ännu inte valts ut.

– Det ska inte väljas av politiker, utan av experter på konst. Konsten ska också fungera över tid, det här sjukhuset kommer ju finnas i decennier så konsten får inte bli daterad, säger kulturlandstingsrådet Anna Starbrink.

– Det är också en miljö där människor befinner sig under en känslig period i sitt liv, den kliniska miljön måste göras mer mänsklig.

"Folk är positiva till konst"

Enligt SCB:s statistik är grundlönen för en sjuksköterska 26 700 kronor. Grovt räknat skulle 118 miljoner kunna bidra till en årslön för 368 sjuksköterskor.

Man kan uppleva 118 miljoner som väldigt mycket pengar, finns det inga hål där pengarna hade kunnat stoppas istället?

– Mitt intryck är att folk är positiva till konst, jag har aldrig mött någon som inte gillar en trivsam miljö, säger Anna Starbrink.

Facket vill diskutera

Facket är inte förvånad över den höga summan.

– Man avsätter alltid en viss procent av vad bygget kostar, säger Carina Lenngren, sektionsordförande vid Karolinska i Huddinge.

Däremot hoppas facket på en diskussion om vad för slags konst som kommer att köpas in.

– Färger och utsmyckning är viktigt för arbetsmiljön när man jobbar, samma sak gäller för patienter. Det får inte vara färger som skapar exempelvis illamående.