– Jag vill utmana Reinfeldt

Publicerad 2011-05-22

Romson talar – säger att Borg är blind och att Reinfeldt måste skärpa sig

KARLSTAD. Åsa Romson och Gustav Fridolin har tagit över Miljöpartiet och vill nu bli den tredje kraften i svensk politik.

– Jag vill att vi sätter kurs ut mot havet och möter vågorna, innan de slår in över stranden till höger eller till vänster, säger Åsa Romson som överraskade med ett starkt linjetal på kongressen.

Sveriges yngste riksdagspartiledare, Gustav Fridolin, 28, vill varken gå åt höger eller vänster.

– Det där är politiska ringdanser, jag vill jobba brett och se till att den gröna tanken finns med i alla beslut, säger det politiska underbarnet som gick med i Miljöpartiet som 11-åring och i går blev vald till deras nya språkrör.

Fridolin vill istället "vädja till det vackraste i människan" – att se till miljön i varje fråga.

– Det heter att människor aldrig kan förändras. Men det är i förändringen som människor visar sin styrka och eftersom världen nu förändras är inte status quo ett alternativ, säger han.

Hans språkrörskollega, juristen Åsa Romson, 39, vill inte heller tänka blockpolitiskt.

– Vi är den tredje kraften. Följer vi stranden till vänster finns lockande tal om trygghet, jämlikhet och omtanke om de svaga, men vi riskerar också att lockas av statlig byråkrati och kontroll. Följer vi stranden åt höger ser vi möjligheten att förändra och en stark tro på individen, men också offer för samhällets gemenskap och medmänsklighet. Jag vill att vi istället sätter kurs ut mot havet och möter vågorna, innan de slår in över stranden till höger eller till vänster, säger hon.

Borg är blind

Åsa Romson vill modernisera världen. Hon vill att miljömålen och de grundläggande behoven hos varje människa sätts över överflödet hos de ekonomiskt rika. Kvinnor i fattiga länder ska inte vara rädda för att föda barn – och barn ska inte lära sig att kriga istället för att läsa och skriva.

– Var är solidariteten med de fattiga? Anders Borgs ekonomi är blind för både miljöförstöring och fördelningsproblem. Det är därför den gröna kraften behövs mer än någonsin. Vi ska utvecklas, men på ett hållbart sätt. Hur vi rättvist fördelar våra resurser över jorden är en värdig fråga för slutdebatten i varje valrörelse för det tjugoförsta århundradet, säger Romson som nu inbjuder Sveriges statsminister till en kamp.

– Jag vill utmana Fredrik Reinfeldt. Jag tycker att han ska göra allvar av det som partisekreterare Sofia Arkelsten nu har sagt om att Moderaterna ska bli det nya Miljöpartiet, säger hon.

Detta innebär att Romson utmanar Reinfeldt på fem punkter:

Bort med kärnkraften.

Stoppa oljeutvinningen i Arktis.

Bygg ut järnvägen och kollektivtrafiken.

Sluta skövla gammelskogen.

Minska vår klimatpåverkan.

– Skyll inte på att du inte vet, Fredrik Reinfeldt, om du vill ha en miljöpolitik på riktigt, säger Åsa Romson, som ännu inte har sett några tecken på att Moderaterna är på miljöns sida.

Svårt ömsa skinn

Enligt Aftonbladets Lena Mellin har Miljöpartiet ett drömläge inför valet – som ett parti som är beredda att välja mellan det Rödgröna blocket och Alliansen.

– De skulle helt enkelt avgöra vilken sida som vann. Rött, blått eller mitt­emellan, säger hon.

Men i verkligheten tror hon inte att det är fullt lika lätt för Miljöpartiet att ömsa skinn från rödgrönt till tredje kraft – eftersom Miljöpartiet fortfarande står närmare Socialdemokraterna och Vänsterpartiet än Allianspartierna.

– Att kalla sig den tredje kraften utan att vara beredd att löpa linan ut är besvärligt. Det är omöjligt att kalla sig en tredje kraft om man inte är det. Så lätt lurade är inte väljarna, säger Lena Mellin.

Men Fridolin hoppas

– Kristina Lugn sa en gång att det är fruktansvärt svårt att leva utan en bärande längtan. När Sverige går till val nästa gång ska det i varje förening, skola och arbetsplats finnas en person som har varit med och formulerat det gröna alternativet, säger Gustav Fridolin.