Frias från sexofredande – offret sov

Publicerad 2011-10-21

"Det känns förnedrande, kränkande"

Gjorde high five  Männen fotograferade händelsen – ändå frias de.

De blottade sina könsorgan och gjorde high five ovanför den sovande kvinnan.

En av männen drog ner kvinnans tröja och visade hennes bröst.

Händelserna fotograferades.

Trots det frias männen.

– Det känns förnedrande, kränkande. Det är sjukt respektlöst mot mig.

Så säger kvinnan i förhör med polisen i slutet av förra året efter att hon fått reda på vad de två unga männen utsatt henne för då hon sov.

Nu frias männen som är i 20-årsåldern från sexofredande, trots att de fotograferade händelsen.

Skälet: Den vid tillfället artonåriga kvinnan sov under händelsen och var därför inte medveten om vad som hände.

Skröt om dådet

Kvinnan lärde känna en av männen på en efterfest hos gemensamma vänner hösten 2009.

Det var i hans dator som polisen i samband med misstänkta narkotikabrott förra året hittade bilder. Bilder som verkade visa någon form av sexuella övergrepp mot en sovande kvinna.

Via datorprogrammet Skype skröt mannen om att han har en bild på kvinnans bröst. Han uppger även att kvinnan skulle bli sur och säkert polisanmäla dem om hon fick reda på vad han och hans polare gjort mot henne.

– Hon skulle döda mig om hon fick reda på det, uppgav han bland annat.

Genom att analysera mannens konversation på Skype, kunde polisen identifiera kvinnan.

Själv hade hon ingen minnesbild av vad som hände. Hon hade druckit alkohol under kvällen och på efterfesten hemma hos en av männen, somnade hon på sängen.

Lucka i lagen

Männen blev åtalade för sexuellt ofredande.

Männen fälldes för ringa narkotikabrott som de också var åtalade för.
Straffet: Dagsböter.

Men åtalet om sexuellt ofredande ogillades, eftersom det finns en lucka i lagen.

Målsägande, i det här fallet kvinnan, har inte uppfattat angreppet vid tillfället och som lagtexten och praxis är utformad, krävs det för en fällande dom.

Inte heller smygfotografering är straffbart.

Ny lag på gång

"Även om goda skäl talar för att ett utnyttjande av någons hjälplösa tillstånd för att ta kränkande fotografier utgör ett intrång i den fredade sfär som enskilda bör vara tillförsäkrade mot andra enskilda, borde vara straffbart är det upp till lagstiftaren att anpassa lagstiftningen så att detta skulle vara fallet", står det att läsa i domen.

– Jag är tacksam över att ni engagerar er i fallet men jag vill inte lämna någon kommentar, säger kvinnan till Aftonbladet.

Oacceptabelt beteende

Åklagare Gunnar Merkel vid City åklagarkammare har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

– Men min personliga uppfattning är att den här typen av beteende inte är acceptabelt. Vem som helst som hamnar i en sådan situation som kvinnan i det här fallet skulle känna sig kränkt, säger han till Aftonbladet.

Han beklagar att de misstänkta gärningsmännen i det här fallet inte straffas, på grund av att lagen ännu inte medger det.

– Rent generellt måste lagstiftning få tag tid. Lagarna måste vara väl genomtänkta och förankrade. Men det är olyckligt att man i ett enskilt fall kan undkomma ansvar.

Ny lag på gång

Justitiedepartementet har lagt fram en promemoria i januari i år om att olovlig fotografering bör vara straffbart, men förslaget har ännu inte lett till lagstiftning.

– Det kommer troligtvis ett lagförslag före sommaren nästa år. Det bereds just nu ett

lagförslag på regeringskansliet och troligtvis kommer det före nästa sommar. Exakt hur lagförslaget kommer se ut kan vi inte säga idag. Men det är på gång, säger Anna Erhardt som är pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.