ISS befälhavare: Arbetet i rymden avbrutet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-12-13

Christer Fuglesang fick fly undan solstormar

Mitt under Christer Fuglesangs rymdpromenad fick solen ett kraftigt utbrott. För att undvika den farliga strålningen tvingades astronauterna söka skydd.

En våldsam explosion på solen gjorde att NASA beordrade astronauterna ombord på rymdstationen ISS att söka skydd i går kväll.

Explosionen skickade iväg en farlig våg av strålning.

I kväll fick arbetet återigen avbrytas en stund, då en solpanel inte vecklades ihop på rätt sätt.

Strax efter det att solen gått upp för astronauterna på ISS inleddes – som planerat – invecklingen av solpanelen. Arbetet som sker stegvis, avbröts dock tillfälligt strax före åtta på onsdagskvällen.

Astronauterna och markkontrollen beslöt att granska delar av panelen som inte vecklas in enhetligt. Houston gav senare klartecken för att fortsätta invecklingen, dock inte lika långt som tidigare.

Sunita Williams, astronauten som leder operationen, gav vid 20.10-tiden på onsdagskvällen order om att avbryta invecklingen då den inte ansågs ske tillfredsställande. Nasa gav senare besked om att arbetet skulle upphöra under den innevarande perioden av dagsljus, då solnedgången över rymdstationen närmade sig.

– Det såg ut som om den vecklades in rätt men så började den böjas ut i en annan riktning och vi blev helt enkelt oroliga, säger ISS befälhavare Mike Lopez-Alegria, i Nasas direktsändning.

Som en gammal karta

Rymdstationen gick in i solskugga över Afrika omkring halv nio – nästa soluppgång kom vid nio-tiden över södra Stilla havet. Under tiden försökte Nasa och astronauterna ta reda på exakt vad som orsakat problemen med invecklingen av solpanelen.

Befälhavaren på Discovery, Mark Polansky, beskriver operationen som att paketera en gammal karta:

– Om du börjar veckla ihop papperet och det lägger sig fel över vecken, kan du fortsätta en bit. Men till slut måste du dra tillbaka och försöka igen, säger Polansky, enligt nyhetstjänsten Spaceflight Now.

Strax före nio började astronauterna sträcka ut den guldfärgade solpanelen, som reflekterade det starka ljuset från solen som precis hade stigit upp. Problemet visade sig mycket riktigt vara att paneldelarna lagt sig fel.

Därefter beordrade markkontrollen i Houston Sunita Williams och hennes kollegor uppe i rymden att försöka veckla ihop solpanelen igen.

Solstorm störde radiokommunikationen

Det var andra gången som arbetat har stoppats för Fuglesang och hans kollegor. I morse, svensk tid, inträffade en solstorm som var tillräckligt kraftig för att störa radiokommunikation på jorden, skriver den amerikanska nyhetssajten Local 6 News.

– Solen är väldigt oregelbunden i sitt beteende och man ska undvika den när den får utbrott, säger Urban Frisk som är astronom vid Rymdbolaget till aftonbladet.se.

NASA:s tekniker och strålningsexperter ansåg att mängderna energirika partiklar var så pass höga vid tillfället att astronauterna skulle vidta förebyggande åtgärder.

Därför blev ISS stationsbefäl Michael Lopez-Alegria och Discoverys befälhavare Mark Polansky tillsagda att föra sina besättningar till de mest skyddade delarna av rymdfarkosterna.

– Solen har en massa aktivitet hela tiden. Magnetfälten på solen accellererar partikar, protoner och elektroner, som har hög energi och kan tränga igenom material. Därför vill man placera sig med skyddande material omkring sig. Ju mer plåt du har runt omkring dig, ju mer är du skyddad, säger Urban Frisk.

Kan ge cancer

Enligt Urban Frisk är det ovanligt med solstormar vid den här perioden i solcykeln.

– Och stora solsormar inträffar bara en eller några gånger under en tioårsperiod och då är de väldigt besvärande. Solen har dock aktivitet hela tiden.

Kan man få strålskador och cancer av solstormar?

Ja det kan det ju orsaka. Men ISS är belägen ganska nära jorden som har ett skyddande magnetfält som samlar upp partiklarna. Därför blir man inte utsatt för lika mycket strålning och partiklar där.

Läs mer

Johan Edling, Susanna Vidlund, TT

Följ ämnen i artikeln