Så farlig är rymdfärden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-06

Hittills har 18 astronauter omkommit

Rymdfärder är riskfyllda äventyr.

Nära två procent av alla rymdresenärer har omkommit.

Det är start och landning som är farligast.

Bilderna från februari 2003 har etsat sig fast. På väg tillbaka mot jordytan, strax före landning bröts den amerikanska rymdfärjan Columbia i bitar och hela besättningen på sju personer omkom.

I januari 1986 exploderade rymdfärjan Challenger en dryg minut efter start. Även där förolyckades hela sjumannabesättningen.

Och det är som med vanliga flygplan. De kritiska momenten inträffar just vid start och landning.

– Det är väldiga påfrestningar på systemet när man accelererar upp till den höga hastigheten. Du ska ju upp till ungefär 28 000 kilometer i timmen, säger Kerstin Fredga, professor i rymdfysik och tidigare chef för den svenska rymdstyrelsen till aftonbladet.se.

Alltid en risk

– Det är samma sak som med flyg. Det är då man ändrar någonting som riskerna uppstår.

Redan efter åtta minuter når farkosten yttre rymden och väl där är riskerna ganska små.

Den rymdpromenad som den svenska astronauten Christer Fuglesang ska genomföra behöver vi egentligen inte oroa oss så mycket för.

– Men det är alltid en risk när du ger dig utanför rymdfärjan som ju är ett skyddande hölje. Man kan ju haka i någonting eller stöta i någonting.

– Men vad jag känner till har det aldrig hänt någon olycka under en rymdpromenad, säger Kerstin Fredga.

Tre omkom

Helt ofarligt är det ändå inte att befinna sig i rymden. Apollo 13:s färd mot månen 1970 höll på att sluta i en katastrof efter att en syretank i servicemodulen exploderade. Besättningen klarade sig genom att tillbringa större delen av resan i månlandaren. 1971 omkom de tre ombord på Sojuz 11 i samband med att kapseln kopplades loss från rymdstationen Saljut 1.

Men förutom i samband med uppskjutningen så är det vid återinträdet till jordatmosfären som de stora riskerna finns.

– Vid återinträdet handlar det om att det blir väldigt varmt på grund av friktion. Om färjan inte är tillräckligt skyddad kan värmen tränga in och orsaka en explosion.

Det var vad som hände vid Columbiaolyckan 2003. Heta gaser trängde in genom den skadade värmeskölden på en av vingarna och slet rymdfärjan i stycken.

Av totalt runt 1 000 rymdfarare har 18 astronauter omkommit.

Fakta: Rymdolyckor

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln