”Det ska inte kunna hända”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-14

Eon: Naturgas är normalt mycket säker

Det ska inte kunna hända.

Naturgas är normalt mycket säker och kan bara brinna vid en viss luftblandning.

Om explosionen i Malmö beror på naturgas är olyckan den första någonsin i Sverige.

Huset som totalförstördes i den explosionsartade branden var en av många villor i Malmö som var inkopplat på naturgasnätet som byggdes 1985.

Gasen kommer från Danmark och sprids via huvudledningen till hundratals villlor bara i Limhamn.

– Det här huset har haft en panna som använde naturgas, säger Mattias Hennius, informationschef vid Eon Gas.

85 villor utan gas

Vid 17-tiden var fortfarande sammanlagt 85 villor i Limhamn utan gas. Eon stängde av försörjningen till de närmaste kvarteren så snart som det bara gick efter olyckan.

Reparatörer arbetade sent på eftermiddagen med att plombera den bara ett par centimeter tjocka gasledningen till det drabbade huset för att sedan kunna öppna nätet till övriga fastigheter igen.

– Vi hoppas att övriga fastigheter ska få tillbaka gasen under kvällen. Vi kommer också att göra kontroll i samtliga berörda hus. Men vi kan inte ge någon exakt tidpunkt, säger Mattias Hennius.

Har aldrig hänt tidigare

Han är chockad över vad som hänt.

– Jag blev bestört när jag såg bilderna. Vi är fortfarande inte säkra på att det verkligen är naturgas som orsakat explosionen. Men vi jobbar efter den hyptesen, även om det kommer att ta lång tid innan den exakta orsaken till olyckan är klarlagd.

– Vi kommer inte att kunna säga vad som hänt i kväll. Men jag kan säga att om det verkligen beror på naturgansen så är detta en typ av olycka som aldrig tidigare inträffat i Sverige.

Naturgas betraktas normalt som en säker gas.

5-15 procent

Skälet är att den kan brinna vid en viss luftblandning.

– Den kan bara antäntas vid en luftblandning på 5-15 procent. Det är bara vid den mängden och det är ett väldigt smalt spann. Så om gasen orsakat detta så är det mycket som samtidigt gått snett i huset, säger Mattias Hennius.

Om en ledning grävs av utomhus är det normalt inte farligt, menar han.

– Det händer varje år och brukar vara väldigt odramatiskt. Naturgasen är lättare än luft och stiger uppåt och blandas med luften och försvinner.

Eon känner inte till om det pågått någon form av arbete i villans gaspanna.

– Nej. Men jag har hört flera olika spekulationer om vad som kan han hänt här. Men vi vet som sagt inte vad som orsakat explosionen.

Olyckan kommer att utredas av både polisen och internt av Eon.

– Det här kommer att utredas framlänges och baklänges. Det kommer att utredas minutiöst vad som har hänt i detta hus. Och vi kommer att ta reda på exakt vad som hänt.

– Jag hoppas också att ingen känner sig orolig efer detta. Vi har 55.000 gaskunder i Sverige, vi transporterar gas dagligen och något sånt här har aldrig hänt förr.