Estniska flaggan nerriven i Moskva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-05-01

Fördjupad konflikt mellan Ryssland och Estland

Nerriven Den estniska flaggan har blivit nerriven av en aktivist i Moskva.

Tumult utbröt utanför den estniska ambassaden i Moskva i dag, när aktivister bland annat rev ner den estninska flaggan och förhindrade polisens arbete.

Och Moskvas borgmästare krävde i sitt förstamajtal i dag en bojkott mot allt estniskt.

Tumult Den ryska kravallpolisen tar hand om en av aktivisterna.

Spänningen mellan Estland och Ryssland stiger hela tiden sedan estniska myndigheter genomförde flytten av den så kallade bronssoldaten, ett sovjetiskt krigsmonument i Tallinn.

I Moskva belägrar sedan flera dagar ungdomsaktivister den estniska ambassaden och i dag höll situationen på att urarta helt när en av aktivisterna slet ner den estniska flaggan. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax störde man också ordningen och försvårade polisens arbete.

”Sprider lögner”

En delegation från den ryska duman har rest till Tallin, men där mötts med kalla handen av den estniske utrikesministern Urmas Paet. Han har vägrat att träffa delegationen.

– Delegationens uppträdande liksom dess deklarationer har varit oacceptabla, sade Paet enligt en talesman för UD.

– Jag träffar inte en delegation som sprider lögner.

Delegationen krävde inför resan regeringen Andrus Ansips avgång samt begärde att bronssoldaten skulle återföras till sin ursprungliga plats i Tallins centrum.

Lade ner krans

Dumadelegationen i Tallinn lade på tisdagsförmiddagen ner en krans framför den flyttade bronssoldaten på krigskyrkogården. Det kunde tolkas som om Moskva, eller åtminstone duman, accepterar det kontroversiella beslutet att flytta statyn från innerstaden till kyrkogården.

Men delegationen vägrades tillträde till utgrävningen av soldatgravar i Tallinns centrum, vilket skapat ilska.

– Sådant hädande beteende verkar inte för en ökad förståelse mellan länderna, säger Leonid Slutsky, vice ordförande i dumans utrikeskommitté.

Stoppade vid gränsen

Medlemmar i gruppen Nasji (De våra) deltar i blockaden av Estlands ambassad i moskva. En del aktivister från Nasjis har stoppats vid gränsen när de försökt ta sig in i Estland, uppgav Nasjis taleskvinna för Interfax.

Från Tallinn kom anklagelser att statliga IP-adresser i Moskva ligger bakom en rad IT-angrepp mot estländska myndigheters hemsidor på internet.

– Vi har en lista på statliga ryska IP-adresser som angripit estländska myndigheters hemsidor. Bland dessa finns adresser från den ryske presidentens administration, uppger utrikesminister Urmas Paet.

Läs också:

Robert Triches, TT