”Herr Nilsson”-bild i barnets dödsannons stoppades

Uppdaterad 2012-09-15 | Publicerad 2012-09-14

Saltkråkan AB: Vi sa nej av respekt för Astrid Lindgren
Pojkens gudmor: De sa att Pippibilder ska förekomma i glatt sammanhang

När treåringen dog ville föräldrarna ha en bild på hans favoritfigur, apan herr Nilsson, i dödsannonsen.

Saltkråkan AB som äger bildrättigheterna sa nej.

Företagets förklaring: De sa nej för Astrids skull.

Astrid Lindgren.

Den treårige pojken älskade allt som hade med Pippi Långstrump att göra och herr Nilsson var favoriten, berättar hans gudmor Anna Cavallin.

– Det var det bästa han visste. Herr Nilsson var hans favoritleksak, den hade han alltid med sig, säger hon.

När pojken dog ville föräldrarna ha en bild på herr Nilsson i dödsannonsen. Då hänvisade tidningen till Saltkråkan AB, som äger rättigheterna till Ingrid Vang Nymans bilder i Astrid-sagorna.

Fick inte använda bilden

En släkting till familjen ringde upp företaget, förklarade omständigheterna och frågade om någon bild av herr Nilsson fick användas i dödsannonsen för pojken och i så fall vilka regler som gällde.

Svaret blev ett nej.

– Han fick svaret att bilden inte fick användas eftersom de ville att Astrid Lindgren skulle förknippas med det som var glatt, säger Anna Cavallin.

Pojkens släktingar blev ledsna, förvånade och upprörda.

– Obehagligt. Det kändes som ett cyniskt sätt att tänka, säger Anna Cavallin, som kontaktade Malin Billing på Saltkråkan AB.

Svaret blev nej ännu en gång. Nu med förklaringen att bilderna endast ska förekomma i Pippi-sammanhang.

Hänvisar till Astrid Lindgrens vilja

Föräldrarna valde att använda bild på en liten sol i dödsannonsen.

När Aftonbladet ringer upp Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing på Saltkråkan AB, säger hon att beslutet var rätt och i linje med Astrid Lindgrens önskemål.

– Det var med bakgrund av vad Astrid Lindgren uttryckte för önskemål så ska bilderna användas i sammanhang med koppling till berättelser om Pippi Långstrump.

Hur menar du då?

– Anledningen till att Saltkråkan har beslutat om regeln att inte ha med Ingrid Vang Nymans bilder i dödsannonser är helt enkelt av respekt för de två upphovsmännen som det handlar om, Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman. Det var Astrid själv som ville och en gång bestämde att Ingrid Vang Nymans teckningar i Pippiböckerna aldrig skulle illustrera något nytt och annat än Pippis eget liv. Bilderna hör ihop med berättelsen om Pippi och inte med andra berättelser, säger Malin Billing.

Vad är Pippi-sammanhang för er?

– Pippi-sammanhang är att det finns en beröringspunkt med böckerna om Pippi Långstrump, säger Malin Billing.

I en debattartikel på aftonbladet.se skriver pojkens gudmor Anna Cavallin att sorgen, saknaden och döden är en viktig del i Astrid Lindgrens verk. Hon undrar varför en plastmugg eller en tallrik är mer Pippi-sammanhang än det här.

– Då är sammanhanget kalas, som finns med i Pippiböckerna, säger Malin Billing.

Aftonbladet frågade men fick ett nej om att publicera en bild på herr Nilsson med den här artikeln.

Varför?

– För att den berättelsen som du vill berätta är att vi fattade fel beslut, säger Malin Billing.

Var det fel beslut?

– Vi har förståelse för att alla inte håller med om vårt synsätt, men ur vårt perspektiv så är beslutet rätt. Vi får frågor om bildanvändning varje dag och för att kunna hantera dem på ett rättvist och konsekvent sätt behöver vi ha regler som är enhetliga och som är lika för alla. Vi försöker hålla oss till den principen på det enda sätt vi kan, även när det gäller något så ömmande som småbarns dödsannonser. Ibland blir det på bekostnad av mycket starka känslor, och det är vi ledsna för, säger hon.

ANNONS