Lär dig baka som ett proffs!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-04
Brödbloggaren Maria lär ut sina bästa knep
Blir dina hembakta limpor torra och trista? Frallorna degiga och deppiga?
Brödbloggaren Maria Blohm bjussar Aftonbladets läsare på proffsknepen som ger de där luftiga, sega bröden du drömt om!
För bloggaren och brödexperten Maria Blohm är jäsande surdegar och nygräddade limpor en självklar del av vardagen.
– Det är roligt, billigt och man slipper tillsatser!
Hemma i Maria Blohms kök bakas det baguetter, frallor och amerikanska cookies. Men på sin blogg ”Baka hemma” och i de kurser hon håller är det inte
recepten som är i fokus, det är i stället brödbakandets olika tekniker.
Enligt Maria Blohm blir inga recept i världen lyckade om man inte kan de grundläggande knepen.
”Många gör helt fel”
– Det är många som säger till mig att det aldrig blir bra när de bakar. Då lär jag dem några småknep och så plötsligt funkar det. Problemet är att man har lärt sig fel från början. Det kan vara saker som att man till exempel inte ska ha 37-gradig degvätska eller att man inte bara ska knåda ihop degen tills den släpper från kanterna – saker som gör att resultatet inte blir bra, säger hon.
Gillar experiment
Själv bakar Maria Blohm flera gånger i veckan. Hon experimenterar ofta med olika jäsmetoder – hemma i köket står en rad olika burkar och puttrar – och fascineras av att hon bara genom att röra ihop torkad frukt, honung och socker kan få till en vildjäst som några dagar sedan har förvandlats till smarriga surdegslimpor. Genom att prova sig fram genom mått och mängder hittar hon till de godaste bröden:
– Man får inte vara rädd för att misslyckas. Mjöl är ju ganska billigt så det är ju bara att baka på… Förr eller senare blir det bra!