Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Larmet: Flyktingbarn tvingas till sex – för att ta sig till Sverige

Uppdaterad 2015-10-27 | Publicerad 2015-10-25

Kvinnor och barn på flykt tvingas till sex för att betala smugglare för resan till Europa och Sverige.

Det slår FN:s flyktingorgan UNHCR nu larm om.

– Det är speciellt riskfyllt i parker och vid tågstationer, säger Melissa Fleming vid UNHCR.

I år har omkring 644 000 flyktingar gett sig ut på den riskfyllda resan med båt över Medelhavet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

En tredjedel är kvinnor och barn. Sedan hamnar många av flyktingarna i människosmugglarnas händer för att resa vidare till länder längre in i Europa.

Migrationsverket har kraftigt skrivit upp sin prognos för antalet flyktingar som söker asyl i Sverige i år. Mellan 140 000 och 190 000 personer väntas ta sig hit.

Pengar räcker inte

Resan är ofta dyr. Smugglarna tar bra betalt. Aftonbladet har tidigare skrivit om ”Abu F” som hjälpt flyktingar att ta sig till Sverige med ett falskt pass för 32 000 kronor.

Nu varnar UNHCR för att flyktingarna inte bara tvingas betala pengar utan ofta blir utnyttjade sexuellt. Kvinnor och barn är extra utsatta.

Flyktingorganet har tagit emot vad man beskriver som oroande och trovärdiga vittnesmål.

– Flyktingbarn löper en ökad risk för våld och övergrepp, däribland sexuellt våld. Särskilt vid överfulla mottagningsplatser eller på ställen där flyktingar samlas, som parker, tågstationer, busstationer eller vid vägkanter, sa Melissa Fleming, talesperson för UNHCR, vid en presskonferens i Geneve.

”Överlevnadssex”

Hon framhöll också att ensamkommande barn löper en extra stor risk eftersom de saknar skyddet från en vuxen person. Barnen kan också placeras i förvar i vissa länder tillsammans med vuxna som utgör ett hot mot dem.

– Från vittnesmål som vi har fått har det förekommit att barn måste ha överlevnadssex för att fortsätta sin resa. Antingen för att de har slut på pengar eller för att de har blivit rånade, sa Melissa Fleming.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln