Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Hälften av alla som flyr är barn

Uppdaterad 2015-08-28 | Publicerad 2015-06-30

Förra året gjorde över 200 000 människor den livsfarliga båtresan över Medelhavet för att söka skydd i Europa.

Många kom aldrig fram. Många av dem var barn.

Nu gör Aftonbladet gemensam sak med Rädda Barnens kampanj för att inget barn ska dö på Medelhavet.

– Vi uppmanar människor att skriva på uppropet för lagliga och säkra vägar in i Europa, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Världen går mot ett mycket dystert rekord i år. Över 60 miljoner människor har tvingats fly från sina hem på grund av krig, katastrofer och förföljelse. Hälften av dem är barn.

Till Europa kommer många med båtar över ett stormigt Medelhavet.

Men en del kommer aldrig fram. Förra året omkom 3500 flyktingar i vågorna och i år har 1700 personer fallit offer på färden.

Sätta press på politikerna

Barnrättsorganisationen Rädda Barnen driver kampanj för att sätta stopp för döden på Medelhavet. Under politikerveckan på Gotland intensifieras arbetet och målet om att sätta press på politikerna att agera.

– Sverige kan gå före och ta viktiga steg, vi kan påverka EU och ställa krav på FN. Vi måste visa att det här är ett globalt problem. 30 miljoner barn på flykt måste hanteras nu, säger generalsekreteraren Elisabeth Dahlin.

Aftonbladet stödjer Rädda Barnens kampanj "Otyst" och uppropet för att inget barn ska dö på Medelhavet.

Omkom i vågorna

I dag kan vi berätta om några av offren för flyktförsöken över vattnet. En av dem som aldrig kom fram var bara tio månader gammal och dotter till den syriske läkaren Munawar Alrahil. Familjen hoppades på ett tryggare liv i Europa, men omkom i vågorna när den smuggelbåt de färdades i förliste.

- Det är fruktansvärt och tragiskt. Men det är viktigt att medierna fortsätter skriva om det här för att visa att det är människor, inte siffror, det handlar om, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Lagliga flyktvägar in i Europa

Rädda Barnen har tre huvudsakliga krav. Det handlar dels om att få EU-länderna att göra gemensam sak och agera för lagliga flyktvägar in i Europa. För att nå dit menar man att andelen kvotflyktingar bör utökas i hela unionen och att regler om humanitära visum ska börja tillämpas.

– Det är en liten rännil av alla som flyr som kommer till Sverige. Vi måste börja prata om varför de flyr, den desperation som ligger bakom att föräldrar gör valet att sätta sig i en gisten båt över Medelhavet med sina barn, säger Elisabeth Dahlin.