12-åring avrättade pappas gravida kvinna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-29

Sköt henne i bakhuvudet – döms som vuxen

11-årige Jordan Brown gick fram till sängen med pistolen.

Sedan avrättade han pappas höggravida flickvän – av svartsjuka.

Nu kan pojken dömas till livstids fängelse.

Jordan Brown är bara 12 – trots detta kan han nu bli en av de yngsta i USA som någonsin dömts till livstids fängelse för mord. Pojken vara bara 11 när han sköt ihjäl sin pappas 26-åriga flickvän, Kenzie Marie Houk i huset vid bondgården i västra Pennsylvania.

Låg och sov

I februari förra året gick pojken in till Kenzie Marie Houks sovrum med pistolen, ett vapen som tillhörde pappan och som far och son brukade öva prickskytte med på gården. Enligt åklagaren satte pojken pistolen mot bakhuvudet på den sovande kvinnan och tryckte av. Kvinnan, gravid i åttonde månaden, dog direkt. Enligt amerikanska medier kastade pojken sedan bort patronhylsorna på väg till sin skolbuss. Efter mordet ska Jordan Brown ha gömt pistolen under en filt i huset så att inte Kenzie Marie Houks fyraåriga dotter skulle hitta den. Enligt amerikansk media pratade dottern med tre arbetare utanför huset som sedan slog larm eftersom flickan trodde att ”mamma var död”. Polisen åkte ut till skolan och grep Jordan Brown.

"En avrättning"

Familjen Browns advokater, Dennis Elisco and David Acker, anser att pojken var för liten för att förstå exakt vad han gjorde. Åklagaren yrkade på att Jordan Brow åtalas som en vuxen och fälls för mord vilket innebär att han kan dömas till livstids fängelse som en av de yngsta någonsin i USA. Åklagaren fick sin vilja igenom.

– Det här var rena avrättningen av en försvarslös gravid mamma. Ett råare och hemskare brott är svårt att tänka sig, säger domare Dominick Motto som vägrar att flytta målet till en ungdomsdomstol.

Motivet till dådet ska enligt åklagare ha varit svartsjuka. Paret hade förlovat sig med varandra i december 2008. Jordan Brow hade svårt att acceptera att Kenzie Marie Houk snart skulle föda en son, skriver bland annat AP.