Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

De passade sonens misstänkta mördare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-19

Ytterligare en 17-åring har häktats för mordet på Seedy, 19, i Alby.

Totalt sitter nu sju av hans tidigare skolkamrater frihetsberövade.

– Jag tog hand om dem när de var små, säger hans mamma Haddy Jammeh.

De växte upp tillsammans i Alby. Nu sitter sju ungdomar mellan 17 och 18 år frihetsberövade, misstänkta för mordet på Seedy Rahman Jammeh, 19.

Enligt Haddy Jammeh har de alla tidigare varit skolkamrater till hennes ­mördade son. Och några av dem brukade komma och hälsa på i lägenheten.

– Jag tog hand om dem när de var små. Och jag brukade säga till dem att man ska sköta sig. Vad man ska göra och vad man inte ska göra.

En av de häktade 18-åringarna beskrivs av Haddy som en särskilt god barndomsvän. Seedy hjälpte honom att komma i gång och träna och stöttade honom när han blev mobbad i skolan.

”Har nått genombrott”

Den 31 juli smög sig en maskerad mördare på Seedy bakifrån och avlossade två dödande skott i ryggen.

Polisutredningen gick trögt i början men har nu vänt. I går häktades en 17-årig kille på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet.

– Vi känner att vi har nått ett genombrott här, vi har fyra personer som är häktade på sannolika skäl och tre som är anhållna, säger åklagare Jerker Asplund.

Tröst i bedrövelsen

Polisutredningen fortsätter under helgen och med flera vittnen kvar att höra vill varken polisen eller åklagare redogöra för vilka roller de sju ska ha haft vid dödsskjutningen.

Familjen sörjer fortfarande men finner tröst i polisens framgångar.

– Det känns lite bättre när man vet vem som kan ha gjort det, säger Haddy Jammeh.