Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Privat vindkraftverk

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Kan det sänka elkostnaderna?

Trött på din el-leverantör?

Bli din egen leverantör.

Nu finns chansen att själv äga ett eget vindkraftverk.

– Intresset är jättestort hos många konsumenter, säger Lars Åkesson, som har författat en utredning om branschen åt Energimyndigheten, till tidningen Hem ljuva hem.

Småskaliga vindkraftverk som placeras i anslutning till det egna huset har under de senaste åren lockat allt fler konsumenter. För tio år sedan fanns det tre leverantörer av småskalliga vindkraftverk idag finns det ungefär trettio, skriver tidningen Hem ljuva hem.

Svårt att få igen pengarna

Framförallt är det företag som tillhör kundkretsen men även privatpersoner är intresserade av småskaliga vindkraftverk. Problemet är, enligt Lars Åkesson, att de små vindkraftverken producerar mindre el och har sämre livslängd än de stora komersiella vindkraftverken. Att få tillbaka sin investering är nästan omöjligt, säger han till tidningen.

Ny lag

Att intresset fortfarande är stort beror, enligt Åkesson, på att många väntar på att en ny lag om nettomätning ska träda ikraft.

I dagsläget måste privata konsumenter som producerar mer el än de behöver antingen skänka bort den eller sälja överskottselen till elnätet och för det krävs en dyr timmätare.

Om lagen träder ikraft kommer de kunna byta el med elnätet utan timmätare. Kunden kommer på så sätt slippa betala nätavgift för egen producerad el. Det enda kravet är att konsumentens egen konsumtion överstiger produktionen, berättar Åkesson för Hem ljuva hem.

–Återbetalningstiden kommer att halveras. Får vi sedan fasta priser blir det ytterligare en halvering, säger han till tidningen.

Rekommenderar solceller

Ett småskaligt vindkraftverk ligger i prispannet mellan 15 000 kronor och en miljon och har en livslängd på ungefär 20 år. Till det kommer även service och underhåll på vindkraftverken.

Just därför brukar Åkesson rekommendera solceller istället för de minsta vindkraftverken.

Solceller har en livslängd på femtio år och behöver inget underhåll. De är förvisso dyrare men kan lättare smälta in i omgivningen eftersom de kan placeras på hustaken, berättar Åkesson för tidningen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln