Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Här får du jobb i år

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-02

Brist i industrin – trots krisen

Förskollärare och specialistsjuksköterskor.

Här är yrkena där du får jobb i år.

– Även om arbetsmarknaden gått i stå blir det fortfarande brist på arbetskraft i vissa yrken, säger Håkan Gustavsson analytiker på Arbetsförmedlingen.

Den svenska industrin har genomgått sin svåraste kris sedan 30-talet. Trots det kommer det redan i slutet av året att bli brist på personal. Men den som blivit av med sitt jobb inom industrin gör bäst i att vidareutbilda sig, för jobben som montör eller operatör kommer inte att komma tillbaka.

Vidareutbildning är bra

– Vi ser en efterfrågan inom industriyrkena, men då är det yrken med högre kompetenskrav, som CNC-tekniker och kvalificerade svetsare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Han är orolig för att de stora grupper som sagts upp inom industrin kommer att bli långvarigt arbetslösa om de inte är beredda att flytta på sig och att vidareutbilda sig.

– "Klär man inte på" de här grupperna är risken att de blir strukturarbetslösa även när arbetsmarknaden tar fart på riktigt. Det här är människor som har jobb som inte kommer tillbaka, som har behov av utbildning med en ny inriktning, säger han.

Brist på specialister

Men det är inte bara inom industrin som kravet på utbildning ökar. På Arbetsförmedlingens "kalla" lista, över yrken där det finns många fler sökanden än jobb, finns nästan bara yrken med kortare utbildning som barnskötare, receptionister, vårdbiträden, vaktmästare och lagerarbetare.

– Inom vård och skola har man ökat den kvalificerade personalen under lång tid. Man har ersatt barnskötare med förskollärare och undersköterskor med sjuksköterskor. Då spelar det ingen roll att efterfrågan på personal ökar, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Uppgraderingen gör att det råder brist på specialiserad vårdpersonal, men också på hantverkare och vissa ingenjörer.

Endast gymnasieutbildning

Sämst är läget för dem som bara har en gymnasieutbildning, eller ännu värre, inte ens har fullständiga betyg från gymnasiet.

– Frågan är om det inte behövs någon slags kunskapslyft för dem som befinner sig under minimistrecket: en avklarad gymansieutbildning, säger Clas Olsson.

– Det är stor sannolikhet att de inte själva kommer att reparera den skadan, utan här behövs en påputtning.

Har du bytt karriär mitt i
livet?

ANNONS