Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Fängslade i paradiset

Publicerad 2012-04-22

Svenske Kim, 31, är dömd till livstid för knarkbrott i Thailand

BANGKOK. Specialfängelset Bambat Phiset omges av en vallgrav med stillastående närmast ruttet, stinkande vatten.

Det är gammalt och slitet och från en hög mur med rostig taggtråd bevakas fångarna av beväpnade vakter.

De anhöriga trängs utanför i hettan. De väntar på veckans 20 minuter långa besök. Här sitter svenske Kim Eriksson.

Kim Eriksson Sirawan, 31, dömdes till döden av en domstol i Thailand förra året.

Rätten menar att han tillverkat 53 gram metamfetamin i sitt laboratorium hemma i villan i Rayong i östra Thailand.

Minst 45 år

Straffet omvandlades dock automatiskt till livstids fängelse vilket innebär minst 45 år.

– Det var en chock. Jag var sänkt. Sen dess har jag fokuserat på överklagandet och att försöka bevisa att jag utsatts för en brottsprovokation där polisen använde en svensk infiltratör som planterade knarket hemma hos mig. Det arbetet håller mig uppe, säger Kim Eriksson Sirawan.

Han läser och tränar mycket.

Hans svenska advokater, Johan Eriksson och Robin Söder, lämnade nyligen in en polisanmälan mot den man som utpekas som infiltratör.

Att mannen ­fanns på plats i villan i Rayong i samband med gripandet i juli 2010 är klarlagt, liksom att han samarbetade med svenska Rikskriminalpolisen och den amerikanska narkotikapolisen DEA. Mannen har även fått betalt av den svenska polisen.

– Att den här mannen var infiltratör är i sig inget brottsligt. Om han däremot begått brott i samband med uppdraget är det straffbart.

I nuläget handlar det bara om narkotikabrott, men fler brottsmisstankar kan dyka upp. Vi vill att svensk polis utreder mannens inblandning i ärendet, säger advokat Robin Söder.

”De ville ha fast mig”

Men varför skulle just Kim Eriksson Sirawan utsättas för en så komplicerad brottsprovaktion?

– Jag tror att svenska polisens syfte i grund och botten handlar om att de ville ha mig arresterad för att jag kampanjade för en legalisering av anabola steroider i Sverige. Det var en ren vendetta, säger Kim Eriksson Sirawan via en telefon bakom pansarglaset i besöksrummet.

Bambat Phiset är ett av flera specialfängelser i komplexet Klong Prem i Bangkok som rymmer totalt cirka 20 000 fångar. I fängelset

sitter bara fångar som dömts i narkotikamål.

Knivskuren i halsen

Fängelset anses som ett av de hårdaste i Thailand. 60 fångarna delar varje sovcell där de ligger nästan skav­fötters. Det är en vardag fylld med våld, droger och korrupta vakter.

– En kille blev svårt knivskuren i halsen under natten, bara några meter från den madrass jag sov på, säger Kim Eriksson Sirawan.

Han väntar nu på att överföras till högsäkerhetsfängelset Bang Kwang i Bangkok. Där verkställs även dödsstraffen i Thailand. Han ska få sin plats när ett antal fångar, som benådats av kungen, lämnar fängelset inom kort. Bang Kwang är byggt för 2 000 fångar – men just nu

sitter cirka 8 000 där.

– Jag tror ändå att det kommer att bli bättre på Bang Kwang. Det är som en stad i staden. Du kan betala för dig och inrätta ditt liv där på ett annat sätt än här. Jag känner också en del människor som sitter på Bang Kwang.

Vad är värst med att vara fånge i Thailand?

– Det är ett rättssystem i förfall. De som inte kan betala borgen får sitta hur länge som helst även om de är oskyldiga. Det är ett korrupt system. I mitt fall har de klantat sig också genom att försvaret vägrades tillgång till de rättskemiska analyserna av de 53 gram som beslagtogs.

Ditt överklagande är inlämnat – vad händer nu?

– Det blir en stor psykisk press framöver, kanske två år innan jag får domen. Överklagandet innebär ingen ny rättegång utan man dömer på pappren. Fången får inget veta om processen, hur långt den kommit eller när beslut tas. Plötsligt en dag så är det bara någon som knackar på axeln och meddelar utslaget.

De reste till paradiset – men kom till helvetet.

24 svenska medborgare är just nu dömda, häktade, gripna, efterlysta eller ute mot borgen i Thailand. Det handlar om mord, pedofili, knarkbrott och våld.

Samtidigt visar Aftonbladets kartläggning att antalet fängslade svenskar i Thailands grannländer ökar.

13 är dömda eller väntar på rättegång. En avtjänar ett 28 år långt straff för att ha tillverkat narkotika i Kambodja.