Läsarna: Stoppa utvisningen nu!

Publicerad 2011-11-24

Många av Aftonbladets läsare vill låta Hiyab och Deymond stanna i Sverige

Stoppa utvisningen av barnen Hiyab och Deymond.

Det tycker många av Aftonbladets läsare.

– Jag förstår inte varför vi i Sverige ska behandla barn och familjer på detta sättet, humanitet verkar inte existera på Migrationsverket, skriver Lina Rosberg från Ängelholm.

CHOCKAD Deymond, 5, och Hiyab, 3, riskerar att utvisas till Italien – trots att de inte har föräldrar eller släkt där. ”Det är ovärdigt ett land som Sverige”, säger fostermamman Therese Nilsson.

Barnen Hiyab, 3, och Deymond, 5, från Eritrea hittades för ett år sedan övergivna i en lägenhet. Eftersom deras mamma var spårlöst försvunnen, placerades de hos en fosterfamilj i Boden.

Humanitära skäl

Nu hotas de av utvisning till Italien – trots att de inte har några anhöriga där eller kan språket.

Många av Aftonbladets läsare har engagerat sig i frågan.

– Låt barnen stanna hos sin fosterfamilj. Här måste man väl kunna åberopa humanitära skäl. Det vore ju fruktansvärt att utvisa dem, de har ju ingen som helst anknytning till Italien, anser Anne Clewett från Rancho Murieta i Kalifornien, USA.

Bra och tryggt liv

En namninsamling har startats av en anhörig till fosterfamiljen som vill att barnen ska få stanna hos familjen i Sverige. Hittills har 498 personer skrivit under.

"Båda barnen är underbara och förtjänar ett bra och tryggt liv, där de slipper fly eller flyttas runt mellan barnhem och inte ha något hem eller trygga vuxna att vända sig till", står det i anslutning till namninsamlingen.

Helt galet

Kritiken mot Migrationsverket är tuff bland Aftonbladets läsare.

– Undrar på om handläggaren har glömt att läsa FN:s barnkonvention? undrar Mary-Ann Antonsen Abelt.

Det är inte första gången som Migrationsverkets beslut ifrågasätts. Många fall har tagits upp i medierna de senaste åren. Det är också något som också läsarna reagerat på.

– Alla normala människor måste ju inse att det är helt galet att handla så här! Vi har ju regler för människornas skull - det måste betyda att omsorgen om den enskilda människan alltid måste gå före lagtexten. Tröttsamt att det upprepar sig gång på gång, skriver Eva Vesterberg.