Ligan stal identiteter med gaffel

Publicerad 2011-11-23

Bedragarna fiskade upp tio personers kreditkort ur brevlådan

”Gaffeltjuvarna” stal tio personers identiteter.

De spärrade offrens kreditkort och beställde nya – med en gaffel fiskade de upp de nya korten ur offrens låsta brevlådor.

– Totalt använde de

650 000 kronor, säger kriminalinspektör Curt Ahnlund.

Bedrägerier med stulna identiteter ökar lavinartat – förra året med 29 procent, uppger affärsinformationsföretaget Soliditet, till E24.

Värst drabbas män i storstäder, och 70-talister är överrepresenterade.

De två ”gaffeltjuvarna” – som nyligen dömdes i Svea hovrätt till 1,5 och 2 års fängelse för grovt

bedrägeri – hade varit i farten än i dag om inte en misstänksam brevbärare reagerat.

Brevbäraren blev uppringd flera gånger om när ett brev skulle delas ut. Då ringde han Postens säkerhetsansvariga, som kontaktade polisen.

”Jätteovanligt”

Flera poliser – utklädda med bland annat systempåsar för att inte väcka uppmärksamhet – spanade och lyckades gripa de båda männen på en adress i Solna, där de vittjade en stängd brevlåda.

– De hade en lång gaffel i bilen, som de lätt kunde plocka upp breven med, säger Curt Ahnlund.

En av de tio som utsattes för gaffeltjuvarnas identitetsstölder var Peter Bruns. I mars 2011 var han på semester när First Card hörde av sig:

– Någon hade ringt, utgett sig för att vara jag och beställt ett nytt kort. Dagen efter bad de om en ny kod, och tredje dagen shoppade de loss. Inte förrän de ville höja sin limit för att köpa fälgar till bilen drog First Card öronen åt sig, säger Peter Bruns.

Spelade poker

Totalt hann tjuvarna, 39 och 33 år gamla, sätta sprätt på 650 000 kronor, bland annat på poker via internet och på trav. Peter Bruns och de andra offren slapp stå för kostnaderna, men är ändå drabbade:

– Jag har inte blivit av med några pengar, men spärrat min identitet hos kreditupplysningsbolagen, vilket gör att jag varken kan göra kreditköp eller hyra bil. Dessutom har jag spärrat identiteten hos Adressändring, så att ingen kan ändra min adress och beställa kreditkort som hamnar någon annanstans, säger Bruns.

Hans bostadsrättsförening har nu blockerat brevlådorna i trappuppgången, så att luckan bara kan öppnas ungefär fem millimeter.

Fanns kvar

Förutom tio privatpersoner drabbades också ett spelbolag av männens framfart. De gick in på bankkontor, gjorde insättningar på tusentals kronor och tog strax därefter tillbaka insättningarna. Men då fanns pengarna kvar att spela för hos spelbolaget, vilket männen gjorde.