Nu ska dragkings också bli folkkära

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-30

KUNGAR PÅ SCENEN Dragqueens är sedan länge en folkkär show. Nu försöker Lion Kings med Pia Keller göra dragkings lika populära. Artistgruppen gjorde i går en bejublad dragshow på Pridefestivalen.

Pia Keller lägger en sista hand vid skäggstubben, knyter åt slipsen och rättar till tubsockan innanför kalsongerna.

- Alldeles för få tjejer gör dragshow, säger Pia, alias Ingo, innan hon kliver upp på scenen.

Medan Christer Lindarw och Lars Åke "Babsan" Wilhelmsson har gjort dragqueens till en väletablerad, till och med folkkär företeelse, är kvinnor som showar utklädda till killar en ovanlig syn.

Det vill Pia Keller i dragkinggruppen Lion Kings ändra på.

Strax innan truppen ska upp på Pridefestivalens kabaretscen finslipas det fortfarande på detaljer i koreografin. Det blir en parodi på fenomenet riverdance - åtta tjejer utklädda till killar dansar på rad med avancerat fotarbete.

- Jag upptäcker massa saker hos mig själv genom det här. Limmet som används för att få fast skäggstubben gör att ansiktet stelnar, det hjälper när man ska vara manlig. Sådant kan jag använda i vardagslivet också, säger hon.

Läderbög i balettkjol

Förutom kostymnissen Ingo har Pia ett par andra karaktärer. Leken med könsrollerna tar ibland så många varv att det är svårt att hänga med - det händer att hon spelar läderbög iklädd balettkjol.

I ett tält i Prideparken får Marie Olsson från Göteborg ett mycket verklighetstroget ljusbrunt bockskägg applicerat av Lina Kurttila.

Normen ska ändras

- Det är jäkligt snyggt. Det är första gången jag testar, jag trodde inte att det var min grej. Men jag skulle kunna tänka mig att göra det igen, fast då skulle jag ha andra kläder förstås, säger Marie och tittar ner på sin tämligen feminina topp.

Pridefestivalen erbjuder även workshops med improvisationsövningar i kroppsspråk för tjejer som vill testa drag.

- Maskulinitet och femininitet är något som alla måste förhålla sig till, men en del stänger inne mycket. Jag vill inte alltid vara i kvinnofållan, säger Lina Kurttila, som erbjuder den gratis provsminkningen.

Skälet till att dragqueens är så mycket synligare än dragkings tror hon är enkel - mannen är norm, även inom homokulturen.

- Jag hoppas att Sverige är redo för dragkings. Vi utmanar mer än dragqueens, maskulinitet är fortfarande väldigt tabubelagt för kvinnor, säger Lina.

Tobias Brandel