Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Andel jämställda börsbolag mindre

Uppdaterad 2015-03-16 | Publicerad 2015-03-02

Antalet börsbolag i Sverige är rekordstort – men med jämställdheten är det värre.

Av 266 vd:ar är ynka 14 kvinnor och 79 bolag styrs av helt mansdominerade ledningar.

– Den stora skamfläcken är det låga antalet kvinnliga vd:ar, säger Amanda Lundeteg, vd på jämställdhetsstiftelsen Allbright.

Att hamna på någons svarta lista är sällan en trevlig upplevelse. När stiftelsen Allbright, som arbetar för jämställdhet och diversifiering, synat svenska börsbolag får inte mindre än 79 av 266 stycken företag den tveksamma äran att hamna just där.

Det innebär att de inte har någon kvinna i sin ledningsgrupp och trots att många som hamnade på listan förra året har kunnat lämna har nyintroducerade bolag i stället ofta tagit deras plats.

Minskad jämställdhet

– I år finns det rekordmånga bolag, men det är inte fler som blir jämställda, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Årets rapport från Allbright visar bland annat att:

Andelen jämställda bolag minskar.

79 bolag har noll kvinnor i ledningsgruppen.

71 bolag tar steg i rätt riktning.

Stora bolag bäst på att befordra kvinnor.

Fastighets- och konsumentbranschen toppar branschligan.

De företagen som anses jämställda hamnar på vita listan och där kvalar i år 27 av 266 in, lite drygt 10 procent. Majoriteten hittar man däremot på den gråa, där också de flesta börsjättar hamnar. Den gråa listan innefattar bolagen som har minst en kvinna i ledningsgruppen men som inte uppnår jämställd representation. På den hamnar 158 av 266 bolag.

”En skamfläck”

Enligt Amanda Lundeteg är det på en punkt som jämställdheten visar sig extra tydlig.

– Förra året hade vi 15 kvinnliga vd:ar, nu har vi 14. Det är svensk näringslivs stora skamfläck och säger något om synen på vem som kan vara bärare av kompetens och makt, säger Lundeteg när listan presenteras.

En stor skillnad märks på statliga företag där jämställdheten är mycket större, men med nuvarande takt kommer den totala jämställdheten, då minst 40 procent i ledningen är kvinnor, inte infinna sig på börsbolagen förrän år 2063,

– Vi hoppas att inom tio år ha en 40/60-representation på börsen och då kan vi lägga ner Allbright, säger Amanda Lundeteg.

Börsnoterade Arise är ett av 22 företag som delar på svarta listans sista plats. Företaget bygger och driver vindkraftverk och är väl medvetna om att jämställdheten i ledningsgruppen minst sagt kunde varit bättre.

– Det är en teknikintensiv verksamhet och historiskt sett har energiförsörjning varit en bransch med en jäkla massa gubbar, inklusive jag själv, säger företagets vd Peter Nygren.

Han fortsätter:
– Vi söker med ljus och lykta efter en bättre könsfördelning. Framför allt i en ledningsgrupp är det bra med olika infallsvinklar. Vi jobbar med frågan och har det på agendan och när vi nyanställer tar vi hänsyn till det.

I styrelsen har Arise däremot en kvinna, före detta näringsministern Maud Olofsson.

Följ ämnen i artikeln