Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Så satsar regeringen på klimatet

Publicerad 2014-11-29

KARLSTAD. Åsa Romson inledde Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar med att meddela att regeringen satsar två miljarder på lokala klimatinvesteringar.

Samtidigt slog hon fast att det dags att sluta sura över Sverigedemokraternas framgångar.

– Det är dags att ta på oss arbetsskorna. Rollen som brobryggare är viktigare än någonsin, säger hon.

I dag inleddes Miljöpartiets kommun och landstingsdagar i Karlstad, där 600 partimedlemmar samlats. Språkröret, vice statsminister och miljöminister Åsa Romson, inledde samlingen med ett tal.

Där berättade hon hur regeringen de kommande åren ska satsa på lokala investeringar som har som mål att minska klimatpåverkan. Pengarna, två miljarder över fyra år, presenterades redan i budgeten tidigare i höstas. Men nu står det klart att regeringen planerar att beslut om förordning redan i januari, så att man kan sätta upp organisationen under våren.

– Då kan kommunerna börja söka de här pengarna till sommaren och under hösten kan vi fatta beslut och börja leverera stödet så att projekten kommer igång, säger Romson.

Tidigare har det funnits liknande projekt på statligt nivå, som LIP och KLIMP. Enligt Romson ledde de till minskade koldioxidutsläpp med elva miljoner ton.

Inget exakt mål

Den här gången hoppas hon på mer, även om något exakt mål inte satts upp.

– Det som är nytt nu är att det redan finns klimatstrategier på de flesta håll, både regionalt och lokalt. Vi har också länsstyrelserna med mycket kunskap om energifrågorna. Jag ser att vi här kommer att få ett arbete där man kan lägga mindre krut på byråkratin, de finns redan strategier för det. Nu är vi mer inne i en leveransfas.

Hon menar att pengarna lokalt kan användas till olika typer av projekt.

– Vi ger förutsättningar för lokala klimatinvesteringar där vi från staten går in med medfinansiering till de projekt där vi tillsammans kan säkra minskningar av påverkan på klimatet. Det kan handla om laddstolpar för att människor ska kunna ladda sina el-bilar eller projekt där man kan separera biologiskt avfall i maten för att göra biogas. Eller att man sprider information om hur människor kan leva mer klimatsmart.

"Det är dags att sluta sura över SD"

I sitt tal tog Romson upp Sverigedemokraternas framgångar i valet. Partiet hotar med att fälla regeringens budget nästa vecka.

– Deras mål är att begränsa de grönas inflytande i politiken. Men det är dags att sluta sura över SD:s valresultat. Det är dags att ta på oss arbetsskorna. Rollen som brobryggare är viktigare än någonsin, säger Åsa Romson.