Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Registrerade personer som döda

Publicerad 2014-11-05

MÅNGMILJONBLUFF Genom att registrera personer som livförsäkringstagare lurade den 50-årige tjänstemannen till sig miljoner. Bedrägeriet upptäcktes när det skulle tecknas en försäkring åt en person som i bolagets system stod som ”avliden”. Mannen har erkänt och säger sig vara spelmissbrukare.

Till slut tog spelskulderna över.

Den 50-årige försäkringstjänstemannen registrerade personer som döda kunder.

Och stal 6,2 miljoner kronor i livförsäkringspengar.

50-åringen från Stockholmsområdet registrerade personer som döda försäkringstagare. Under två och ett halvt år betalade han sedan ut sammanlagt 6 218 947 kronor till 19 påhittade förmånstagare. Men pengarna skickades till mannens eget och hans familjs konton.

Försäkringstjänstemannen har erkänt brott och åtalades på måndagen för grovt bedrägeri, dataintrång och grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

Mannen hävdar att hans familj inte känt till pengarna på kontona då han ensam haft kontroll över ekonomin.

Förfalskade namnteckningar

50-åringen ska ha använt sig av sina kollegors datorer och identiteter och förfalskat deras namnteckningar för att få utbetalningarna godkända. Han passade på då kollegorna gick på toaletten eller lunch.

Enligt åtalet registrerade tjänstemannen felaktigt 19 personer som livförsäkringstagare. 13 av dem var döda, sex av dem hade utvandrat.

Bedrägerierna avslöjades när en person återvände till Sverige och hans nya arbetsgivare skulle teckna försäkring i hans namn. De fick då veta att deras anställde var "avliden" i försäkringsbolagets system.

Försäkringstjänstemannen erkände direkt för sin arbetsgivare och fick sparken.

”Levt under press”

I förhör uppger mannen att han varit i desperat behov av pengar, och därför "dödat" en person i försäkringsbolagets system. Sedan lade han upp försäkringar och en anhörig som förmånstagare och godkände utbetalningen på en kollegas dator.

50-åringen säger att han har levt under stor press och haft självmordstankar.

Han ska ha mått dåligt för att han utnyttjat sina kollegor och gått omkring med tre brev: ett till polisen, ett till kollegorna och ett till familjen. Ingen annan skulle bli misstänkt för det han gjort, uppger mannen i förhör.

Då han avslöjades upplevde han en stor befrielse.

Levt dubbelliv

Han uppger att han levt ett dubbelliv. En var arbetsnarkomanen och den hjälpsamme. Den andre personen var spelberoende och kunde spela bort 30 000 euro på några timmar på nätkasinon.

Försäkringsbolaget yrkar på 6,7 miljoner kronor i skadestånd. Dels för de faktiska beloppen som mannen ska ha stulit och dels för det utredningsarbete som bedrägerierna medfört.