Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Poliserna rasar mot Rikspolisstyrelsen

Uppdaterad 2014-06-13 | Publicerad 2014-06-12

Poliser fortsätter rasa mot att deras ingångslöner inte höjs.

Nu svämmar Rikspolisstyrelsens Facebook-sida över med kommentarer från besvikna poliser.

"Ni har fått mig att totalt tappa lusten att gå till jobbet och ni har i mina ögon snart trampat sönder allt positivt med det här yrket", lyder en av kommentarerna.

Det råder just nu en väldigt ilsken stämning inom den svenska poliskåren. I onsdags avgjordes förhandlingarna mellan Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen. Och det blev inte som Polisförbundet ville. Ingångslönen på 21300 kronor kommer inte att höjas en enda krona.

– Man kan nog säga att det kokar inom kåren, sa Polisförbundets ordförande Lena Nitz direkt efter förhandlingarna hade avslutats.

Hätska kommentarer

Nu fortsätter ilskan att synas på Rikspolisstyrelsens Facebook-sida. Flera hundratals kommentarer har vält in och sidan har fått ett nytt bottenbetyg av poliserna: Noll stjärnor av totalt fem möjliga.

"Skäms på er. Har jobbat som polis i över 30 år, fortfarande i uniform. Har aldrig känt mig så förbannad som nu. Alla dessa unga, välutbildade och fantastiska poliser som har tusenlappar mindre i lön än de som städar på polisstationen och de civilanställda som de är förmän över. Pinsamt är ordet", skriver en polis.

I stället för en högre ingångslön kommer poliserna nu får två procent mer i individuell lön.

"Skäms på er"

Men den löneökningen är bara retsam lågt enligt många poliser.

"2%, känns som om ni både pissar å skiter på oss. Fy skäms på er och det värsta är att ni antagligen ändå inte bryr er", lyder en kommentar på Facebook-sidan.

"Min "löneförhöjning" täcker inte ens årets hyreshöjning", skriver en annan polis.