Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Interna kritiken i Moderaterna växer

Publicerad 2014-05-27

Skräcksiffrorna i EU-valet och SCB har skakat om Moderaterna.

Nu växer kritiken internt om att partiet stagnerat – och slutat förändras.–

– Vi har svar men de är i snitt kanske sju år gamla allihop, säger riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

På två dagar har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans partikamrater drabbats av dubbla kallduschar.

I söndags gav väljarna partiet en rejäl knäpp på näsan i EU-valet där M fick rekordlåga 13,6 procent. Och i går kom nästa slag i form av SCB:s partisympatiundersökning där M noterades för 22,7 procent, ett tapp med 7,4 procentenheter sedan valet 2010.

Intensiv intern diskussion

Motgångarna har startat en intensiv intern diskussion.

Aftonbladet har ringt runt i partiet. Fram växer bilden av att M inte längre lever upp till sin egen devis – förändras eller dö.

Sedan Reinfeldt tog över som M-ledare 2003 har ledordet varit förnyelse. Heliga kor har slaktats och allehanda stenar vänts. Men efter åtta år vid makten har det stannat av, menar allt fler.

Några personförändringar till följd av detta väntar man sig dock inte - tiden till riksdagsvalet är för kort.

– Blir det valförlust i september, då kan huvuden börja rulla, säger en M-källa.

Men riksdagsledamoten Hanif Bali skräder inte orden. Han anser att hans parti måste förändra sig – nu.

– Vi måste hitta en politik som attraherar väljare. Nu är det för mycket formsnack och vilket typsnitt det ska vara på affischerna, det är inte det som avgör. Det är budskapet, säger han.

– Vi har varit väldigt duktiga på kampanjande. Men det multiplicerar bara politiken. Om politiken är tunn så spelar det ingen roll, då blir det inget stort resultat.

Enligt Bali har M:s förändringsarbete helt avstannat.

– Vi måste vända många stenar i miljöpolitiken, integrations- och migrationsfrågorna, arbetsmarknadspolitiken. Det är där väljarna kommer att ställa sina frågor. Vi har svar men de är i snitt kanske sju år gamla allihop, säger han.

Andra lyfter jämställdhetsfrågorna där de menar att M generellt brister. När FI rusat i opinionen har det största regeringspartiet inte förmått svara.

Krävs djupare analys

Biståndsminister Hillevi Engström är jämställdhetspolitisk talesperson. Hon menar att det krävs en djupare analys innan man kan svara på vad som gått snett. Däremot tycker hon att det är bra att feministiska frågor stärkts.

– Att se på jämställdhetsfrågan på ett seriöst sätt är en av vår tids stora utmaningar. Vi måste bli bättre på att möta kvinnors och mäns samhällsproblem, säger hon.

Ett exempel är, enligt Hillevi Engström, att tydligare visa hur stärkt ekonomi även påverkar jämställdheten. Andra exempel är att lyfta specifika frågor som mäns våld mot kvinnor och genuskunskap i skolan.

Även välfärden hör till det som många efterlyser.

Margareta B. Kjellin är talesperson i äldrefrågor. Hon tycker att partiet har en bra politik men måste bli tydligare på att föra ut den.

Någon större anledning att deppa ser hon inte.

– Det är bara att bryta ihop en kvart och sedan komma igen, säger hon.