Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Finska statsministern öppen för att utreda Nato-medlemskap efter valet

Publicerad 2014-10-28

Det säkerhetspolitiska läget är en stor punkt när de nordiska ledarna nu möts i Stockholm.

Finlands statsminister Alexander Stubb har öppnat upp för att utreda ett Nato-medlemskap efter valet i vår, men det påverkar inte Sverige enligt Stefan Löfven.

– Det är en hypotetisk fråga för det är inte aktuellt ännu, säger han.

I dag inleds Nordiska rådets session i Stockholm, den nya svenska regeringens första internationella möte på hemmaplan. Dagen inleddes med en presskonferens där statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med statsministrarna från Danmark, Finland, Norge och Island gav sin syn på det nordiska samarbetet framöver och de utmaningar man ser.

En fråga som diskuterats inför mötet är den säkerhetspolitiska situationen, som bland annat påverkats av Ryssland agerande i Ukraina. I Sverige vill flera av de borgerliga partierna att landet ska gå med i Nato, eller att frågan bör utredas. Men i sin regeringsförklaring var statsminister Stefan Löfven tydlig med att ett medlemskap inte är aktuellt.

Andra tongångar i Finland

I Finland hörs dock andra tongångar. I dag återupprepade statsminister Alexander Stubb att det förvisso inte är aktuellt för hans nuvarande regering att söka medlemskap innan valet i landet den 19 april nästa år. Men efter det menar han, som partiledare för Samlingspartiet, att Finland bör uppehålla möjligheten att söka medlemskap och fundera på olika utredningar.

– Just nu känns det som att en ansökan om Nato-medlemskap inte är aktuell i Finland, men vi överväger situationen hela tiden. När vi ser över vår säkerhetspolitik så tittar vi på bred basis och funderar också på vad Sverige eventuellt kommer att göra, säger Stubb.

Enligt Stefan Löfven så är diskussionen i Finland ingenting som påverkar den svenska regeringens agerande för tillfället.

– Sverige ska inte söka medlemskap i Nato. Det sa jag i regeringsförklaringen. Det är inte aktuellt. Det finns ju en liknande diskussion i Sverige som i Finland, att flera partier vill utreda frågan. Men frågan är hypotetisk, säger han.

Löfven vill dock betona att de svenska regeringen är inställd på samarbete .

– Vi har ett samarbete med Nato, med de nordiska länderna och med EU på olika sätt. Vi söker samarbetsformer för att öka vår egen militära förmåga, men också bidra i ett gemensamt arbete.

Sverige ensamt om Palestina-besked

I går kom beskedet från den svenska regeringen att man planerar att erkänna Palestina som stat "inom kort". Något liknande besked är inte aktuellt i de andra nordiska länderna.

– Vi strävar alla efter två stater och efter fred. Just nu har vi valt lite alternativa instrument för att nå det här målet. Men det har inte orsakat några problem mellan oss under det här mötet, säger Finlands statsminister Alexander Stubb.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt är inne på samma linje.

– Vi har alla samma mål, Danmark står också för en två statslösning, men vi har valt en annan väg. Varje land fattar sina egna beslut.

Stefan Löfven menar att grannländernas besked är upp till dem.

– Vi tar det här steget, vi tycker att det är rätt, men det är upp till varje land att bestämma själv, säger han.

De nordiska ledarna har också diskuterat klimatfrågan. Målet är att agera gemensamt inför FN:s nästa klimatmöte.