Strunta i tandtråden – den hjälper inte

Publicerad 2016-08-03

Nu visar sig ytterligare en gammal sanning sakna grund. Att använda tandtråd minskar inte risken för karies, plack och andra tandproblem, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I framför allt USA har "flossing" varit en självklarhet i decennier. Myndigheter, tandläkare och andra experter har propagerat för daglig användning, men utan vetenskapligt stöd, visar det sig nu.

Den amerikanska regeringen har rekommenderat användning av tandtråd sedan 1979 men när AP förra året ville veta på vilka grunder togs rekommendationen bort. När nyhetsbyrån fortsatte trycka på tvingades hälsovårdsmyndigheten erkänna att nyttan med tandtråd aldrig blivit vetenskapligt bekräftad.

Komplement till borsten

De undersökningar som gjorts visade tvärtom på motsatsen. Bevisen för att tråden tar bort plack mellan tänderna är svaga och behandlingen saknar effektivitet, visade en genomgång av forskningen förra året, skriver AP på sin hemsida.

Även om flossing inte är lika etablerat i Sverige som i USA är det säkert många svenskar som i tandläkarstolen fått höra att de bör använda tandtråd.

– Tandtråd är ett komplement till den dagliga rengöringen med tandborste och fluortandkräm. Då kommer man åt de flesta ytorna på tänderna, men inte där tänderna står mot varandra. Där har vi rekommenderat andra hjälpmedel, tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. Vad vi rekommenderar beror lite på åldern. När man blir lite äldre och tandköttet drar sig tillbaka är det kanske mer lämpligt att använda mellanrumsborsten, säger Peter Lingström.

Låg risk och kostnad

Han påpekar också att just mellanrummen är där barn får mest hål i tänderna.

– Men tandtråd är inte helt enkelt att använda på ett optimalt sätt. Det är svårt att få de här ytorna 100 procent rena. Men både kostnaden och riskerna med tandtråd är små och därför bör användning fortfarande rekommenderas.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln