200 varslas på Orrefors Kosta Boda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

"Försäljningen har gått dåligt"

Konstglaskoncernen Orrefors Kosta Boda varslar nu ytterligare 200 personer. I höstas varslade man 100 anställda. De flesta som drabbas jobbar på produktionen.

Efter varslet i höstas har koncernen idag 500 anställda. Det nya varslet berör de tre bruken Orrefors, Kosta och Åfors. Främst drabbas de som jobbar med produktionen, uppger Barometern.

– Försäljningen det senaste halvåret har gått fortsatt dåligt, och vi ser ingen snabb konjunkturvändning. Inom vår bransch har vi ändå klarat oss bättre än våra konkurrenter, men det räcker inte, säger Torsten Jansson, tillförordnad vd för Orrefors Kosta Boda till Barometern.

Var tionde berörs

På Orrefors jobbar idag 230 personer, i Kosta jobbar 210 personer och i Åfors 75. Var tionde tjänsteman kommer att beröras av varslet.

Neddragningen tillsammans med tidigare sparåtgärder beräknas sänka kostnaderna med 200 miljoner kronor.

"Finns förståelse"

– Det är självklart inte roligt att behöva komma med ett sådant här besked, men vi måste anpassa oss till den situation som råder. Jag tycker trots allt att det finns en förståelse bland våra anställda, säger Torsten Jansson till tidningen.

Han menar dock att det inte är aktuellt att lägga ner något av bruken. Nedskärningarna handlar om att anpassa sig till konjunkturen.

Bakgrund: Orrefors Kosta Boda

Torsten Jansson med sambon Ulrica Messing.

När entreprenören Torsten Jansson och hans New Wave Group köpte glasbrukskoncernen Orrefors Kosta Boda sommaren 2005 hade svensk glasindustri ett par riktigt tuffa decennier bakom sig med uppslitande ägarstrider och ägare som inte satsat helhjärtat på produkterna.

Torsten Janssons linje var att satsa dels på mer plånboksvänligt presentglas, dels svindyrt konstglas för samlare och konstintresserade. Han ville också se fler turister i det småländska glasriket genom att investera i hotell, restauranger, stugbyar, campingplatser och butiker.

I glasbrukskoncernen ingår fyra bruk: Orrefors, Kosta, Boda och Åfors. De mest kända Kosta och Orrefors grundades 1742 respektive 1898.

Orrefors Kosta Boda har de senaste årtiondena ägts av finansmannen Robert Weils bolag Proventus, Wallenberggruppens Scandinavian Equity Partners och danska Royal Copenhagen. Under en period på 90-talet ägde de tre bolagen Orrefors Kosta Boda gemensamt, men efter påfrestande förhandlingar övergick bolaget 1997 helt i dansk ägo och det då nybildade Royal Scandinavia.